Obama kompanijama: Sarađujte, poznajem Zakerberga i...

Bivši američki predsednik Barak Obama apelovao je na privatne kompanije da izađu iz "izolacije" i da više sarađuju sa vladama kada razvijaju nove proizvode.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Tako će, savetuje Obama, izbeći probleme nalik onima koji pogađaju Fejsbuk.

Obama je na Nordijskom poslovnom forumu u Helsinkiju rekao privrednicima da "ne mogu da razdvajaju privredno okruženje od političkog i socijalnog okruženja".

"Dobar primer je Fejsbuk", kazao je Obama, misleći na teške udarce koje je ta kompanija pretrpela posle izveštaja američkih obaveštajnih službi da je ta društvena mreža bila kanal za rusko mešanje u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Obama je naveo da lično poznaje osnivača i direktora Fejsbuka Marka Zakerberga i da veruje da je moć društvenih mreža da povezuju ljude "nešto što može da bude izuzetno vredno i pozitivno".

Dodao je da je "međutim tačno i da su ti sistemi izgrađeni u izolaciji, bez dodira s mogućim društvenim posledicama".

"Previše često, bar u SAD, prisutna je tendencija da privrednici kažu 'hajde da samo izbegnemo vladu koliko god možemo'. Ta strategija može da daje rezultat neko vreme, ali na kraju, kao što mislim da je Fejsbuk sada otkrio, moraćete da se povežete", kazao je bivši predsednik SAD.

Zakerberg je u aprilu svedočio u Kongresu SAD, a u maju i u Evropskom parlamentu, o zloupotrebama ličnih podataka miliona korisnika Fejsbuka, pošto se saznalo da je britanska kompanija Kembridž analitika koristila lične podatke desetina miliona ljudi, nepošteno prikupljene putem te društvene mreže, da bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi na predsedničkim izborima u SAD 2016. godine.

strana 1 od 160 idi na stranu