Ratna flota od 26 mlrd $ - ko ima čast?

Britanska kompanija iz sektora vojne industrije, BAE Sistems, dobila je ugovor vredan 35 milijardi australijskih dolara (26 milijardi američkih dolara).

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.06.2018.

09:50

Ratna flota od 26 mlrd $ - ko ima čast?
(Foto: Thinkstock, ilustracija)

Oni će graditi novu australijsku ratnu flotu od devet mornaričkih fregata, saopštila je vlada u Kanberi.

BAE Sistems je za novu flotu odabrao model "Globalni borbeni brod Tip 26", koji će zameniti osam starih fregata Anzak klase, koji su u upotrebi od 1996. godine, izveštava agencija AP.

Nove brodove, koji će biti promovisani pod imenom Hanter klasa, gradiće australijska državna kompanija ASC Šipbilding u južnom gradu Adelejd, a početak isporuka fregata, sa savremenim vođenim raketama, australijskoj mornarici očekuje se krajem 2020-ih.

Premijer Australije Malkolm Turnbul je izjavio da će ovaj program otvoriti 5.000 direktnih radnih mesta u zemlji, i još 10.000 indirektnih kroz nacionalni lanac snabdevanja.

"Grad Adelejd biće centar vojnopomorske brodogradnje u Australiji. On će biti jedan od glavnih brodograditeljskih centara u svetu i u regionu", dodao je Turnbul.

BAE se u trci za dobijanje ovog posla nadmetao sa italijanskom kompanijom Finkantijeri i španskom Navantija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: