Ubeđuju Japance da ne beže: Potpuno novi nivo

Tokio -- Japanski premijer pozvao je Veliku Britaniju i Evropsku uniju da pruže poslodavcima i investitorima predvidljivost.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Britanska premijerka Tereza Mej pokušala je da uveri japanske biznismene da će bilateralni trgovinski i investicioni odnosi posle Bregzita biti podignuti na "potpuno novi nivo".

"To je formativan period u oblikovanju budućnosti moje zemlje", izjavila je Tereza Mej na japansko-britanskom poslovnom forumu u Tokiju tokom trodnevne posete Japanu.

Mejova je obećala da će Britanija produbiti trgovinske odnose i da će biti još otvorenija posle izlaska iz EU, prenosi AP.

"Malo je mesta gde su mogućnosti za to veće nego u Japanu, trećoj po veličini ekonomiji na svetu", rekla je britanska premijerka.

U Velikoj Britaniji posluje više od 1.000 japanskih kompanija sa oko 160.000 radnika, uključujući Nisan motors i Hitači.

Neke japanske kompanije koje u Velikoj Britaniji imaju fabrike zabrinute su za svoj izvoz u ostatak Evrope posle Bregzita.

Premijer Japana rekao je poslovnom forumu da je uveren da će Velika Britanija ostati privlačno mesto za poslovanje japanskih kompanija kada napusti EU, prenosi Blumberg.

"Bregzit mora da bude uspešan za Veliku Britaniju, EU i za globalnu ekonomiju", rekao je Abe i dodao da mora da postoji transparentnost i predvidljivost u pregovorima o izlasku kako bi bila minimizirana eventualna šteta po poslovanje.

strana 1 od 194 idi na stranu