Ukrajini milijarde, koja je cena?

Kijev -- Ukupna pomoć međunarodne zajednice Ukrajini iznosiće 27 milijardi dolara u periodu od dve godine, objavio je danas MMF.

Izvor: Beta
Podeli

Samo Međunarodni monetarni fond će toj zemlji odobriti pomoć između 14 i 18 milijardi dolara u okviru dvogodišnjeg stendbaj aranžmana, a novac će biti odobren kada Ukrajina usvoji mere koje je MMF tražio, naveo je šef misije MMF-a Nikolaj Georgijev.

Novac bi trebalo da pomogne zemlji u trenutku kada prolazi kroz veliku krizu sa Moskvom posle pripajanja Krima Rusiji.

Georgijev je naveo da je među traženim reformama reforma cene gasa i relaksacija deviznog kursa. On je takođe naveo da je potrebno povećati pomoć najsiromašnijim i usmeriti reforme na borbu protiv korupcije, da bi se postavile osnove za trajni rast. Što se tiče energije, on je rekao da više nije moguće finansirati nove gubitke, aludirajući na velike subvencije za cenu gasa koju je Ukrajina tradicionalno davala. Georgijev je rekao da je po pitanju penzija i plata zaposlenih u državnoj upravi vlada odlučila da odustane od predviđenih povećanja. Domaćinstva u Ukrajini mogu da očekuju da će cena gasa da im se duplira u maju, najavili su ukrajinski zvaničnici.

U saopštenju MMF-a izdatom u Kijevu navodi se da je Fond postigao sporazum s vlastima Ukrajine o programu ekonomskih reformi koji može biti podržan dvogodišnjim Stendbaj aranžmanom sa MMF-om.

MMF je naveo da postignut sporazum još treba da odobre uprava i izvršni odbor Fonda, što se očekuje u aprilu pošto ukrajinske vlasti usvoje "jak i sveobuhvatan paket mera čiji je cilj da se stabilizuje privreda i stvore uslovi za održiv rast".

U sasopštenju se navodi da je makroekonomska neravnoteža u Ukrajini postala neodrživa protekle godine, da je fiskalni deficit 2013. bio četiri odsto BDP-a, a deficit državne gasne kompanije Naftogas dostigao skoro dva odsto BDP-a zbog povećanja prodaje po cenama nižih od troškova proizvodnje.

Bez preduzimanja mera, ukupni deficit Naftogasa mogao bi da poraste na preko 10 odsto od BDP-a 2014.

"Posle intenzivnih ekonomskih i političkih previranja poslednjih meseci Ukrajina je postigla određenu stabilnost ali se suočava sa teškim izazovima", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je cilj programa ekonomskih reformi ukrajinskih vlasti da se povrati makroekonomska stabilnost i zemlja vrati na put solidne vladavine i održivog ekonomskog rasta, a da se istovremeno zaštite osetljivi delovi stanovništva.

Program će biti usmeren na reforme u sledećim ključnim oblastima - politika monetarne politike i deviznog kursa, finansijski sektor, fiskalna politka, energetski sektor, vladavina, transparentnost i poslovna klima.

strana 1 od 265 idi na stranu