Siromašni su srećniji od bogatih

Uprkos globalnoj ekonomskoj krizi koja trese svet već nekoliko godina, čini se da je planeta ipak sretnije mesto za život nego pre početka finansijske krize.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

21:11

Default images

To pokazuje istraživanje na 19.000 osoba iz 24 zemlje, prema kom čak 77 odsto sebe opisuje kao srećne, dok je 22 odsto za sebe navelo da su "vrlo srećni".

Ipak, sreća je veoma subjektivna stvar pa je ankete ovakvog tipa potrebno uzeti s dozom opreznosti jer ne gledaju svi ljudi na sreću jednako.

Ipsosova anketa nije u potpunosti uporediva sa sličnim anketama kao što su Galupova koja ispituje "dobrobit" ili "World Values" istraživanje koje se bavi istraživanjem životnog zadovoljstva pa je teško proveriti donesene zaključke. Na osnovu ovih anketa moguće je izvesti dva zaključka. Prvo, velika i brzorastuća tržišta koja su tek u nastajanju ne dele pesimizam visoko industrijalizovanih i bogatih zemalja.

Postotak ispitanika koji spada u kategoriji "vrlo srećni" porastao je za 16 odsto u Turskoj, 10 odsto u Meksiku i pet odsto u Indiji. Ipak, nivo pesimizma je neujednačen i u razvijenim zemljama pa je tako u Japanu, koji je pretrpio i cunami i "Fukušimu", postotak vrlo srećnih porastao za šest odsto.

Najveći "pad sreće" pojavio se u Indoneziji, koja je uprkos tome i dalje na prvom mestu po broju najsrećnijih građana, kao i u Brazilu i Rusiji.

Prema načelu političke nauke nivo sreće raste s bogatstvom i obično stagnira kada BDP zemlje dosegne oko 25.000 dolara godišnje. Ipak, ovo istraživanje ukazuje drugačije - najviši nivo sreće nije u najbogatijim zemljama, kao što bismo mogli očekivati.

Upravo suprotno, najsrećniji dolaze iz siromašnih krajeva i iz zemalja sa srednjim nivoom dohotka, kao što su Indonezija, Indija i Meksiko.

Što se bogatih zemalja tiče, indeks sreće varira od natprosečno visokog do razmerno niskog. Tako je 28 odsto Amerikanaca i Australijanaca vrlo srećno, dok je u Italiji i Španiji takvih puno manje (13 i 11 odsto).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: