Fič bi mogao da snizi rejting Kine

Agencija Fič je upozorila da bi mogla da snizi kineski rejting za zaduživanje u domaćoj valuti zbog bojazni povezanih s rastom nenaplativih zajmova.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2011.

19:49

Default images

Važeći rejting za kineske obveznice u juanima je „AA minus“.

Najnovije upozorenje nadovezuje se na aprilsko sniženje prognoze kineskog rejtinga za zaduživanje u domaćoj valuti iz ’stabilne’ u ‘negativnu’.

Sve se više strahuje od nenaplativih zajmova u Kini budući da su tamošnje banke u protekle dve godine pozajmljivale rekordne iznose. Tako je ukupni iznos novih zajmova u 2009. i 2010. dostigao čak 17.500 milijardi juana (2.700 milijardi dolara).

Takva kreditna politika je podržavala tempo kineskog rasta za vrijeme finansijske krize ali je istovremeno povećala i mogućnost insolventnosti.

“Strahuje se da će s obzirom na obim dodeljenih kredita vrednost nenaplative imovine biti značajna”, tumači Piter Hoflič iz Azijskog bankara. Istovremeno su pojačane bojazni od usporavanja svetske privrede podstakle bojazni i za kineski rast.

U Fiču da su šanse za sniženje kineskog rejtinga veće od 50 odsto. U srednjoročnoj perspektivi kvaliteta imovine banaka značajno će se pogoršati.

U međuvremenu je agencija Mudiz prošlog meseca upozorila da su nenaplativi zajmovi dodeljeni kineskim organima lokalne uprave daleko veći problem nego što se dosada procenjivalo.

U Mudizu tako procenjuju da su dugovi organa lokalne uprave možda čak 3.500 milijardi juana viši od procene revizora od 8.500 milijardi juana. Nenaplativi zajmovi u kineskom bankarskom sistemu možda iznose od osam do 12 odsto ukupne vrednosti zajmova, upozorili su u Mudizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: