Svet

Četvrtak, 19.12.2019.

10:30

"Nismo zavisni od SAD": Kineski gigant na putu ka Evropi

Huavej planira da komponente za svoje uređaje proizvodi u Evropi, izveštava AFP.

Izvor: B92

Foto: Depositphotos, LDProd

AFP navodi da vest dolazi u vreme dok se lider u 5G oblasti bori s američkim sankcijama.

"Planiramo da ubuduće svoje komponente pravimo na proizvodnom mestu u Evropi. Radimo na studiji izvodljivosti za otvaranje fabrike na tom kontinentu, a izbor zemlje zavisiće od te studije", rekao je predsedavajući grupacije Liang Hua u intervjuu za AFP, prenosi Bankar.

Iako agencija ne navodi vremenski okvir za ovu investiciju, Lijang je rekao da bi se "to moglo dogoditi vrlo brzo". Dodao je da kompanija već prevazišla zavisnost od snabdevanja čipovima i drugim komponentama američkih kompanija.

Huavej je postao vodeći igrač u 5G infrastrukturi i drugi po veličini proizvođač pametnih telefona na svetu, nakon kompanije Samsung elektroniks, otkako ju je 1987. osnovao bivši kineski vojni inženjer Ren Džengfei.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp naredio je američkim firmama da prestanu da posluju s Huavejem, ali kineski gigant odlučno odbacuje da je alat kineske obaveštajne službe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

21 h

Svet

Potpuni haos: Blokirani putevi

Uoči izbora za Evropski parlament poljoprivrednici iz Španije i Francuske blokirali su danas puteve duž špansko-francuske granice na Pirinejima.

19:37

3.6.2024.

10 h

Podeli: