Zastava se rešava opasnog otpada

Izmeštanje opasnog otpada iz kragujevačke fabrike Zastava počelo je danas, a posao bi trebalo da bude završen za 45 dana.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 03.08.2009.

12:42

Default images

Šef tima za ekologiju u "Fijat automobili Srbija" Branislav Nedeljković kaže da je reč o dve hiljade tona otpadnih boja, koje su bile najveći ekološki problem Zastave u poslednjih nekoliko decenija.

"Jutros je počeo utovar prvih kamiona sa opasnim otpadom, a svakoga dana iz Zastave će izlaziti pet kamiona sa 100 tona opasnog otpada", rekao je Nedeljković i dodao da će opasan otpad biti prevezen do Beograda, a planirano je da potom bude izvezen u Austriju gde će biti uništen.

Taj posao je poveren beogradskoj firmi Miteko, koja je zadužena i za izvoz piralenskog ulja iz fabrike Zastava. Prema Fijatovom ekološkom planu čisćenja Zastave, kragujevačka fabrika će u narednih 45 dana biti potpuno očisćena od otpada, za šta je, prema ugovoru sa italijanskim proizvodjačem automobila, izdvojeno 2,5 miliona evra.

U toku su završne aktivnosti na čisćenju kako bi fabrika u Kragujevcu ispunila sve ekološke standarde za zaštitu životne sredine i bila spremna za instaliranje nove Fijatove opreme.

Od početka realizacije ugovora, iz Zastave je izmešteno 40 hiljada kubika građevinskog šuta nastalog nakon NATO bombardovanja, a na reciklažu je otpremljeno i 315 hiljada litara šestovalentnog hroma. Otpremljena je i veća količina ulja iz fabričkih mašina i uklonjen elektronski otpad od 60 tona.

Nedeljković je ranije izjavio da predstoji još reciklaža 40 tona otpadnog stakla koje je nastalo za vreme bombardovanja fabrike 1999, kao i izmeštanje metalnog otpada čije su količine "ogromne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: