"Za mene Koridor 10 završen, posle 35 godina..."

Potpredsednica vlade i ministarka gradjevinarstva Zorana Mihajlović je izjavila da se posle toliko godina zaršava Koridor 10 u Srbiji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.06.2017.

15:15

Foto: Thinkstock

V.d. direktor Koridora Srbije Zoran Babić istakao je da su pojačani radovi i da je angažovano oko 650 mašina i 2.000 radnika.

Koridror 10 se završava i to više nije nova vest. Počinjemo da dogovaramo i sigurno ćemo potpisati ugovor za deonicu Koridora 11 Preljina - Požega. To je važna deonica pošto nam daje mogućnost da završimo dokumentaciju za autoput ka Sarajevu”, rekla je Mihajlović novinarima.

Ona je navela da će na predstojećem evropskom samitu u Trstu za Zapadni Balkan, 12. jula, biti dogovrano i finansiranje još jedne deonice autoputa Niš - Merdare - Priština.

Ministarka je podsetila da je trenutno realizuje obnova puteva u Srbiji vredna oko 400 milona evra, što finansiraju Svetska banka, Evropska investiciona banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i država i naglasila da neće biti nijednog dela Srbije koji neće imati dobre puteve.

Za mene je Koridor 10 već završen, s obizrom da smo čekali na njega 35 godina, ova vlada je za dve godine završila oko 200 km autoputa. Da li će za dva meseca gore ili dole biti kompletno završeni radovi je manje važno”, naglasila je Mihajlović.

Novi čelnik Koridora Srbije Babić je rekao da sada na Koridoru 10 imamo na svakom lotu odnosno deonici intenzivne radove.

Uspeli smo da oživimo na istočnom kraku i taj čuveni lot 2 izmedju Bancareva i Crvene Reke koje izvodi kompanija Aktor. Oni tu imaju trenutno 72 mašine i kamiona”, naveo je Babić.

On je naglasio da će završni sloj asfalta biti završen za deonice Crvena Reka - Cciflik i Cciflik - Staničenje sredinom jula, u dužini od ukupno oko 25 km.

Sledeće što mogu da najavim je da nešto što može da se uradi i pre roka, a to je Ipsilon krak Koridora 10 (obilaznica oko Subotice do Kelebije), za koju je rok 5. oktobar ove godine, a koju ćemo uspeti da uradimo tokom avgusta”, rekao je Babić.

On je istakao da je na južnom i istočnom kraku Koridora 10 angažovano 644 mašina i skoro 2.000 ljudi, koji rade danonoćno.

Kako kaže, postoje objektivni razlozi za probijenja rokova, na primer, klizište koje se pojavilo na južnom portalu leve cevi tunela Predejane, gde se intezivno radi na sanaciji.

On je dodao da to klizište zauzima površinu od oko 1.000 kvaratnih metara.

Realan problem je kosina 5 na lotu jedan koje izvodi kompanija Azvi, gde imamo klizište koje je u dve nedelje pokazalo kretanje od 14 milimetara, što je nešto na šta ne možemo da utičemo. Ali, uz Gradjevinski fakutlet i Saobraćajni institut CIP raidmo na sanaciji”, naveo je Babić.

On je dodao da će već od sredine jula otvarati novi kilometri autoputa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: