Vučić: Pohvalio sam se, otvorili Ikeu

Predsednik Aleksandar Vučić imao je niz bilateralnih razgovora u sedištu UN, gde je pozvao na pospešivanje ekonomske saradnje.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2017.

18:21

Vučić: Pohvalio sam se, otvorili Ikeu
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Jedan od najvažnijih bilateralnih susreta bio je, svakako, razgovor sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Vučić je s tim u vezi istakao da je u prvih sedam meseci trgovinska razmena Srbije i Rusije dostigla nivo od 1,470 milijardi evra, i da je zabeležen najveći izvoz iz Srbije do sada u visini od 567 miliona evra, kao i da je taj rast ostvaren zahvaljujući uvećanom izvozu u visini od 25,08 odsto.

Rekao je da Srbija izvozi trešnje, jabuke, breskve, a ne samo sirovo voće i povrće, već tu ima i fabričkih proizvoda i prerađevina.

Sastanak sa Lavrovom, kako je dodao, bio je najduži i ticao se bilateralnih i svetskih pitanja.

Isto tako sastao se i sa premijerom Švedske Štefanom Levenom kojem se zahvalio na investicijama iz te zemlje i zamolio da u Srbiju i dalje dolaze švedske kompanije.

"Pohvalio sam da smo otvorili IKEA, koja uspešno radi u Srbiji, kao i da želimo još više investicija"; rekao je on.

Pored toga, sastao se i sa ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom i imao i susrete i razgovore sa premijerom Slovenije i Hrvatske, Mirom Cerarom i Andrejom Plenkovićem, a pozdravio je i makedonskog premijera Zorana Zaeva, te se u dužem razgovoru zadržao sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem i zatim i s predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

"Razgovarali smo o našim stvarima u regionu. Zadržao sam se dugo sa Plenkovićem sa kojim sam razgovarao o bilateralnim odnosima, kako da ih popravimo, kako da raste i ekonomska saradnja", preneo je Vučić.

Sa predsednikom Crne Gore on je, kaže, razmotrio zajedničke infrastrukturne projekte, pre svega povezivanje auto-putem, odnosno auto-put Čačak-Požega, u dužini od 31 kilometar i Požega-Boljare dug 107 kilometara.

"Razgovarali smo kako teku radovi", dodao je Vučić.

Istakao je da je sa svojim sagovornicima iz regiona razmenio mišljenje o stanju u Bosni i Hercegovini, dodajući da je veoma bitno da se o tome razgovara ozbiljno i odgovorno.

Takođe se u sedištu UN sastao i sa predsedavajućim 72. Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom, drugim predstavnicima svetske organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: