Vučić: Iznenađenje za 15–20 dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će Srbija imati snažnu, moćnu, neuporedivo efikasniju armiju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2021.

10:05

Vučić: Iznenađenje za 15–20 dana
Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/nr

"Nešto će biti do Nove godine, neke stvari do marta", poručio je on.

"Prvo iznenađenje čućete za 15–20 dana", najavio je.

Najavio je da će početkom ili sredinom narednog meseca dva dana boraviti u Nišu, gde će, kako je rekao, na transparentan način analizirati šta je Srbija uradila i šta namerava da uradi po pitanju vojnog naoružanja. Vučić je to poručio odgovarajući na pitanje da li će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o vojno-tehničkoj saradnji dve zemlje.

Predsednik je potvrdio da Srbija ima dobru vojno-tehničku saradnju sa Rusijom i da naša zemlja ulaže mnogo u naoružanje.

"Ulažemo mnogo zato što nam je ekonomija snažnija, svakome je jasno da bismo bili lak zalogaj i plen svima koji bi želeli da to ne činimo", naveo je Vučić.

Susret sa Putinom

Rekao je da za 24 sata ima susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Veoma važan susret za Srbiju, razgovaraćemo o svim ključnim političkim pitanjima. Rusija je nama 4. trgovinski partner, imamo mnogo prostora za uvećanje razmene sa njima", kazao je.

Kako je dodao, usaglašen je program ekonomske saradnje od 2021. do 2026. godine.

"To je nešto što smo dugo pripremali. Takođe, dogovorili smo prvu fazu centra za radiofarmaciju u vrednosti od 15 miliona evra, da bismo mogli naše stručnjake koje smo imali u 'Vinči' zamolimo da podignu znanje mladih", rekao je.

Rešeno pitanje "Petrohemije"

Sve je, kaže, dogovoreno da Rusi preuzmu "Petrohemiju" i to je dobra vest za radnike, jer neće zavisiti više od kunjukture, tako da, na primer, dve godine sve bude dobro kao sada, pa onda tri godine da bude katastrofa.

"Sve zavisi od primarnog benzina, 'Petrohemija' koristi primarni benzin 90 odsto, a 10 odsto u troškovima poslovanja je cena gasa i jedino smo sa Rusima mogli da napravimo ovakav sporazum", naveo je Vučić.

"Uskoro dobre vesti za kragujevački Fijat"

Kaže da je taj dogovor sa Rusima napravljen posle mnogo godina i muka i da je lično učestvovao u rešavanju pitanja "Petrohemije" još od 2014. godine.

"Zadovoljan sam što smo to priveli kraju", dodao je Vučić.

Gasna kriza

Ono što je za nas važno su takozvane "tačke ključanja", istakao je.

"Za nas ključno pitanje je sledeće: mi u ovom trenutku imamo rezerve gasa 128 miliona kubnih metara gasa, jer ih trošimo svakodnevno, jer je cena električne energije petostruko veća na berzi i ne želimo da je kupujemo. Postoje ogromni troškovi i gubici za ceo region, pa smo gledali da ih smanjimo. Hteli smo da narod ne opterećujemo, da ostavimo istu cenu gasa i električne energije. To nije bilo lako. To su milioni evra i zato smo trošili gas da bi svi mogli da se greju, a da narodu ostavimo istu cenu gasa i električne energije. Danas je cena gasa 1.064 dolara na berzi, a mi plaćamo 270", naveo je predsednik.

Cena gasa je za nas od presudnog značaja, poručio je.

Vučić je tokom obraćanja javnosti ukazao na to da, ukoliko cena gasa iz Rusije bude 500 dolara po 1.000 kubnih metara, to će značiti godišnji direktan gubitak za našu zemlju od 600 miliona evra.

Hoće li Rusija dati Srbiji privilegovan status?

"Ako imamo cenu od 300 dolara po 1.000 kubnih metara, a nama je potrebno tri milijarde kubnih metara gasa na godišnjem nivou i ako dobijemo cenu od 500, koja je značajno bolja nego cena na berzi, to je direktno 600 miliona evra gubitka za našu zemlju na godišnjem nivou", pojasnio je Vučić.

Predsednik ističe da će to indirektno značiti gubitak od više od milijardu evra jer sa tom cenom Srbija neće moći da privuče investitore. Kako je pojasnio, operativni troškovi kompanija će biti veći, to će uticati na inflaciju, a i dodatno će povlačiti cenu električne energije. Vučić navodi da iz tih razloga ima tremu pred sutrašnji sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom iako ima, kako kaže, dobre i prijateljske odnose sa njim.

"Ali imam odgovornost za zemlju i boriću se, boriću se za interese naše zemlje i zamoliću ga da nam izađe u susret. Znam šta ću da ga molim i nisam siguran da bih ja da sam na njegovom mestu to prihvatio. Odatle je trema, ali boriću se i moliću, moliću za svoju zemlju i narod", kazao je.
Infrastrukturni projekti

Predsednik Srbije izjavio je danas da su u poslednja dva dana u Srbiji započete dve investicije vredne više od pet milijardi evra. Podsetio je na početak gradnje pruge Novi Sad – Subotica.

"Niko nije pitao koliko to košta, to me je dodatno zabrinulo. Želim da obavestim ljude da 108 kilometara te pruge vredi milijardu i 160 miliona evra. Za tri godine biće završeno, sve što nije rađeno u prethodnih 75 godina", naglasio je.

Govoreći o železničkoj infrastrukturi, on je podsetio da će u januaru 2022. godine biti završeni testovi linije Beograd – Novi Sad i da bi u februaru mogla da krene komercijalna linija.

"Kažu cena od 1.000 dinara je visoka, ali ako se vozite luksuznim vozom, stižete za pola sata, a ovako plaćate drumarinu, gorivo", rekao je Vučić.

Istakao je da se trenutno radi na izgradnji 10 auto-puteva i saobraćajnica, što se ne radi ni u jednoj zemlji u Evropi. Objašnjava da se radi na Fruškogorskom korisoru, auto-putu do Bijeljine, brzoj saobraćajnici uz Dunav, Moravskom koridoru, putu Niš–Pločnik, koji je važan za Toplicu i Srbe na KIM.

Takođe, radi se i o putevima koji će olakšati život građanima Čačka, ali i na zaobilaznicama oko Kragujevca, Mrčajevaca.

"Nadam se da ćemo do kraja godine potpisati ugovor za izgradnju puta Požega - Boljare preko Ivanjice. To je od ključnog značaja", rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da je u planu i proširenje auto-puta Beograd – Novi Sad.

"Moraćemo da idemo sa po 4+1 traka u svakom smeru", naveo je.

O eksproprijaciji i Rio Tintu

Predsednik Srbije istakao je danas da je Zakon o eksproprijaciji u skladu sa Ustavom Republike Srbije i da nema nikakve veze sa Rio Tintom, već je bio potreban kako bi se izbegli problemi u izgradnji infrastrukturnih projekata.

Vučić je danas, na konferenciji za štampu, na pitanje da li će zbog negativnog mišljenja i kritika stručne javnosti zamoliti da se povuku predlozi zakona o eksproprijaciji, kao što je uradio kada se pričalo o zakonu o policiji, objasnio da kao predsednik ne može da vraća zakone koji mu se ne sviđaju, već samo ako smatra da nisu u skladu sa Ustavom.

"Što se tiče zakona koji tretiraju eksproprijaciju oni su usklađeni sa Ustavom Republike. Mnogo neistina se šire preko dela tajkunskih medija. Taj zakon nema nikakve veze sa Rio Tintom ili slično. Suočavamo se sa takvim problemima prilikom izgradnje projekata. Kada gradimo jedan tunel izgubimo 160 dana u čekanju za miniranje tunela, jer želimo da izbegnemo svaku mogućnost povrede nečije imovine, fizičkog integriteta ljudi zbog toga što neko tvrdi da nije dovoljna ponuđena cena. Uvek država na ponuđenu dobru cenu dodaje između 10 i 20 odsto. A onda neki traže tri ili pet puta veću cenu od tržišne. Ne možete da izgradite auto-put zbog interesa jednog ili više ljudi", kazao je on.

Istakao je da se uvek mora poštovati interes svakog od tih ljudi, da država mora da ga zaštiti, ponudi najbolju cenu, ali da ne može nadoknatiti emotivni gubitak, pogotovo ne puta pet.

"Što se tiče samog Rio Tinta besmislene su sve izmišljotine i ništa se neće dešavati dok narod ne odluči", istakao je on.

"Ne može narod da odluči dok mi nemamo ništa, jer ne znamo šta da ga pitamo. Čekamo Rio Tinto da dođe i kaže šta želi", ukazao je Vučić.

On je dodao da sada protestuju oni koji su kao prethodna vlast sa Rio Tintom potpisali devet sporazuma.

"Želimo prvo da vidimo kako će da zaštite životnu sredinu, da analiziramo njihove planove, da li je to dobro, kakvi su finansijski efekti. Kada mi donesemo zaključke, onda ćemo izaći pred narod. Uvek ćemo izaći bez straha, jer želimo najbolje za Srbiju", rekao je Vučić i dodao da ne razume to što neko poksusava svakog dana da obmanjuje narod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: