Vučić: "Hrvatska sebe izuzela od sankcija"; "Već smo doneli odluku"

"Hrvatska je sebe izuzela od sankcija na uvoz iz Rusije u okviru poslednjeg paketa sankcija i zato ne treba da govori o principima i moralu."

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 07.10.2022.

12:55

Vučić:
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

To je danas poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, upitan da prokomentariše nove izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u vezi odluke o zabrani uvoza ruske nafte za Srbiju, ukazao je da je sinoć saznao da je Hrvatska i sebe izuzela od sankcija, jer imaju posebne potrebe za nabavke nekakvog posebnog ulja koje dolazi iz Rusije za njihovu rafineriju.

"Sebi su dali za pravo da pomažu Rusima i plaćaju za proizvode, ali daju sebi dodatno za pravo da Srbiji tu mogućnost oduzmu. Sve možete kada pripadate tom klubu a mi ne, ali onda ne govorite da to ima veze sa principima i moralom", naglasio je on.

Vučić je ukazao da je Evropska komisija bila već donela odluku da zemlje Zapadnog Balkana, prema tome i Srbija budu izuzete od sankcija.

"Nema šta da se ljutimo na Ursulu fon der Lajen i Evropsku komisiju. Ali onda, na predlog Hrvatske i dve članice, shvatili su da nemaju koncenzus po tom pitanju pa su ga skinuli. Ne treba niko da se pravi nevešt, već znaju šta je to bilo", naglasio je on najavivši da će sutra govoriti o dugoročnim odlukama po pitanju snabdevanja gasom i naftom.

Već smo doneli odluku o uvozu nafte, sutra odgovor Srbije

Vučić je izjavio da je država već donela odluku u vezi sa uvozom nafte ako zbog Hrvatske ne bude moguć ruske nafte hrvatskim naftovodom Janaf, kao i da će sutra o tome obavestiti javnost i odgovoru naše zemlje.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska ne sprečava Srbiju da uvozi rusku naftu, ali da neće dozvoliti da ona ide preko Janafa, Vučić je rekao da naša zemljla jedino i može da uzvozi naftu preko Janafa.

Na pitanje, kakav je onda plan, Vučić je rekao:

"Čućete sutra, mi smo već doneli odluke i upoznaću vas sutra sa tim kakve odluke smo doneli i šta ćemo tu da radimo".

Napomenuo je da Srbija može da uvozi naftu putem barži, ali da je to dosta skuplje i da ima puno problema, zbog čega se to i radi naftovodom.

"Ali, sutra ćete čuti šta će biti naš odgovor, koji nije pitanje dnevne politike", dodao je Vučić.

Istakao je da je nudio svojevremeno i razgvorao sa tadašnjim premijerom Hrvatske oko izgradnje brze pruge Beograd - Zagreb - Ljubljana, smatrajući da je to najbrži put za Srbiju do zapadne i centralne Evrope.

"Rekao mi je da nije zainteresovan za tzv. istočne izlaznice već samo one ka zapadu, rekao sam da ne razumem. Zato smo i krenuli da pravimo brzu prugu ka Budimpešti i naši mađarski prijatelji su to prihvatili", naveo je Vučić.

Kaže da ta pruga spaja Beograd sa Budimpeštom i Bečom kao saobraćajna arterija, kao i da će kasnije biti njome spojeni i Skoplje, Solun i Atina.

"Kada donosite dugoročne odluke, potrebne su vam milijarde evra i godine rada. Kada shvatite da neko postaje nepouzdan snabdevač i da je u stanju da tu svoju nepouzdanost pokaže, onda to radite na drugačiji način i razvijate svoju infrastrukturu na drugi način", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: