Vesti -

"Vratite cene ili idemo na ulice"

Beograd -- Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović dao rok Vladi od 15 dana da vrati cene osnovnih životnih namirnica.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ukoliko Vlada to ne učini sindikat će pozvati građane na masovne proteste.

"Povećanjem PDV-a nisu obuhvaćene osnovne životne namirnice, tako da je povećanje cena ovih dana neopravdano. Daćemo vladi 15-ak , 20 dana da vrate cene, na nivo koji je bio pre 1. septembra, a ukoliko to ne učini, pozvaćemo ljude na masovne proteste u svim gradovima Srbije", rekao je Orbović.

On je podsetio da su tokom septembra značajno poskupele osnovne životne namirnice i usluge, pre svega, mleko i mlečni proizvodi, ulje, brašno, pecivo, testenina, jaja, voće, sokovi, hemija, energenti, prevoz.

"Kod većine proizvodjača cene su povećane od 15 do čak 30 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a u pojedinim slučajevima povećanje cena iznosi i do 100 odsto", podsetio je Orbović.

On je podsetio da je pasulj u septembru prošle godine koštao 200 dinara, a u septembru ove 300 dinara, mleko je sa 57,9 dinara poskupelo na 69,9, cena jogurta je sa 87,9 otišla na 93,35, dok su jaja sa 143,9 dinara poskupela na 169,99 dinara.

Potrošaći su na svom džepu u prethodnom periodu najviše osetili poskupljenje mesa. Tako je piletina pre godinu dana koštala 246,9 dinara, a danas košta 344 dinara, svinjski but je sa 459,9 povećan na 649,99, juneći but 559,9 na 687,68 dinara.

Prema izveštaju samostalnog sindikata, ulje "Vital" je za godinu dana poskupelo sa 130,9 na 189,09, kupus sa 30 na 60 dinara, maslac "Imlek" sa 117,9 na 149,99 dinara, krompir sa 40 na 50 dinara, paradjz sa 40 na 80 dinara, gradski prevoz u Beogradu sa 2.680 na 3.216 dinara.

"Osnovne životne namirnice su drastično poskupele. Ono što je nekada bilo sirotinjska hrana, sada je misaona imenica za mnoge porodice. Kupovna moć stanovništva Srbije drastično je opala", naglasio je Orbović.

On je dodao da ima razumevanje da je Vlada nasledila tešku ekonomsku situaciju iz prethodnog perioda, ali da to ne znači da ih treba osloboditi obaveza jer su, kako kaže, obećali da će imati kontrolu nad cenama.

"Predstavnici Vlade danima govore da li će biti gej parada ili neće i skoncentrišani su samo na to pitanje, a pritom dolazi da životnog ugrožavanja egzistencije gradjana, onda imamo problem sa takvom Vladom", zaključio je Orgović.

Da je povećanje PDV-a iskorišćeno kao izgovor proizvođača za podizanje cena smatra i ministar trgovine Rasim Ljajić, koji je za B92 rekao da vlast po tom pitanju "neće sedeti skrštenih ruku".

I udruženja potrošača smatraju da nije bilo ekonomske opravdanosti za novi talas poskupljenja i navode da je pravi razlog viših cena zloupotreba monopola.

1. oktobar za građane Srbije doneo je veće cene zbog povećanja PDV-a. Povećane su i akcize za benzin i cigarete, dok su za Beograđane skuplji prevoz i grejanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.