"U procesu smo tehničkog prijema, auto-put je završen" VIDEO

U procesu smo tehničkog prijema, auto-put je završen, kazao je ministar Tomislav Momirović o radovima na deonici Preljina - Pakovraća auto-puta "Miloš Veliki".

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.01.2022.

08:59

Foto: RINA

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poručio je da sve mora biti završeno "do Sretenja, do 10. februara, da bude potpuno bezbedan i otvoren put, od Čačka do Požege".

Rekao je da nije prioritet da se odredi precizan datum otvaranja i objasnio da je važno da će ova deonica u narednom periodu omogućiti lakši i brži saobraćaj, kao i rasteretiti ulaz u Čačak.

"Ta deonica je trebalo da bude završena 1985. godine i nije važno da li je u januaru ili decembru. Pričam o auto-putu koji će se koristiti narednih sto godina", kazao je Momirović gostujući na TV Prva.

Naveo je da je deonica završena i da je sada u procesu tehničkog prijema, kako bi se ispoštovale najviše mere bezbednosti vožnje po autoputevima.

"Zamislite da smo pustili taj autoput i da se desila onakva nesreća kao što se desila u Novom Pazaru kada je predsednik Vučić bio pre dvadesetak dana. Mi moramo da se pridržavamo najvišeg nivoa bezbednosi koji postoji u Evropi i zato autoput nije pušten, iako su radovi praktično završeni", pobjasnio je ministar.

Najavio je da će do 10. februara ovaj deo autoputa biti otvoren i potpuno bezbedan za sve učesnike u saobraćaju.

Naglasio je da je ova deonica od izuzetnog značaja kako za putnike, tako i za Čačak u kome će se smanjiti nivo zagađenja, ali i unaprediti urbanistički razvoj grada.

Momirović je istakao da je ovo značcajan korak na koji se decenijama čekalo i naglasio da će se ovom deonicom znatno skratiti put od Čačka do Požege, kao i olakšati svima koji putuju od Beograda ka Čačku, Prepolju, Priboju i Požegi.

Novi auto-put izgleda kao pista u Monci: Građani sitno broje do otvaranja deonice FOTO

Kada je u pitanju brza pruga od Beograda do Novog Sada, Momirović je poručio da očekuje da će ona biti puštena u saobraćaj u martu.

Momirović je izjavio danas da će pruga od Beograda do Novog Sada biti gotova najkasnije u martu ove godine, kada će se brzim vozom od grada do grada stizati za 30 minuta, po ceni karte koja neće biti veća od 1.000 dinara.

Momirović jekazao da će dva grada biti povezana najkvalitetnijom prugom u istočnoj Evropi, kao i da će njom saobraćati Štadlerovi dabl-deker vozovi.

"Očekujemo da ćemo prugu pustiti u martu", najavio je ministar.

Naveo je i da su počela testiranja pruge i dodao da je naredna faza testiranja 17. januara.

Momirović je naglasio da je stigao prvi brzi voz i kazao da se drugi očekuje u februaru, dok će treći voz stići u martu.

Takođe, ministrar je rekao da je na ovom projektu angažaovan kajkvalitetniji stručni kadar u zemlji.

Kada je u pitanju cena karte, Momirović je objasnio da železnica nije prevozno sredstvo za elitu, te poručio da se neće dozvoliti da karta bude nepristupačna za "običan" narod.

"Karta ne bi smela da bude skuplja od 1.000 dinara", kazao je Momirović i istakao da će ovaj voz olakšati svim građanima koji rade u Beogradu ili Novom Sadu.

Očenio je da će ovaj voz biti i turistička atrakcija za sve posetioce iz regiona.

Sve o "munji" koja je stigla u Srbiju FOTO

Osvrnuo se i na trenutno stanje na putevima.

Sva mehanizacija je na putevima i čisti sneg, rekao je ministar Momirović.

"Nemoguće je očistii sav sneg kada on pada 16 sati bez prekida, naravno da ima problema, ali molim ljude za malo strpljenja", naveo je i dodao da se očekuje još padavina.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

21 h

Podeli: