Biz - B92.net

TV Prva u poseti pogonu za proizvodnju zlatnih poluga u Boru VIDEO

Ekipa Prve TV dobila je ekskluzivnu priliku da poseti čuveni pogon za proizvodnju zlatnih poluga u Boru, kao i mesto na kome će biti izgrađena nova fabrika.

Izvor: B92.net, prva
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Put od iskopane rude, koja sadrži bakar i mešavinu plemenitih metala, do čistog zlata je dug. Ruda se prvo drobi, melje i flotira. Nakon toga slede metalurški pocesi, sirovina prolazi kroz topionicu, a onda provlači kroz elektrolizu kojom se prvo izdvaja srebro, a potom zlato.

Do sada se jednan od ključnih procesa odvijao u crnom usijanom kotlu, ali će, izgradnjom nove fabrike za proizvodnju plemetih metala, peć koja radi na visokim temperaturama otići u zaborav.

"Ova nova tehnološka linija biće savremeniji proces, odnosno hidrometalurški proces dobijanja zlata. Tako da ćemo u budućnosti imati konkurentan proizvod koj odgovara standardima na londonskoj berzi metala", rekla je Ana Arsenijević, zamenica rukovodioca službe za prodaju "Srbija Ziđin Koper".

"Ako uporedim staru i novu fabriku, proizvodnja zlata će se udvostručiti. Do sada se proizvodilo 1,5 tona zlata, i do 15 tona srebra, a u novoj fabrici će biti tri do četiri tone zlata i 17 tona srebra", saopštio je Žang Huanran, asistent menadžera topionice.

Prema zakonima Republike Srbije Srbija Ziđin Koper je dužan da svaku proizvedenu zlatnu polugu prvo ponudi Narodnoj banci Srbije.

Od dolaska Ziđina u Bor porasla je kako proizvodnja tako i prodaja plemenitih metala. Za tri i po godine NBS je bogatija za blizu 6 tona zlatnih poluga koje dolaze iz Bora, a biće ih još više.

Što se ekologije tiče, nova fabrika će biti po najvišim standardima.

Za više informacija, pogledajte video prilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.