"Stvari postaju gotovo nemoguće"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nas sve očekuje velika kriza.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.07.2022.

10:41

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

"Kada vam u Nemačkoj ograniče potrošnju tople vode, ne rade to zato što su budale. To nam govori koliko nam teško vreme predstoji. Cena gasa je danas na 1.730 dolara, znači ne možete da ga dobijete bez 2.100 dolara, dok platite posrednika...", rekao je Vučić.

Vučić je govorio i o ceni nafte.

"Mi imamo dva nivoa cena, jedan je sirova nafta, i ona je sa 113 pala na 104, međutim, ono što više pratimo je kotacijska cena. Cena je viša zbog dizela i nedostatka dizela, i zato tu imamo više problema. Videli ste da u Hrvatskoj zatvaraju pumpe... Ako bude još jedan dan stabilna, neće biti poskupljenja, ali, to opet kažem, ne zavisi od nas. Mi nemamo ništa domaće nafte", rekao je.

Kako kaže, dodatni problem sa naftom je to što Srbija prerađuje dizel i benzin, oko 30 odsto ide u BiH, Bugarsku i Rumuniju.

"Morali smo to da zaustavimo na sedam dana, da bismo imali dizel za sebe", kaže Vučić.

"Gas i dalje nismo povećavali, i dalje je to nerealno niska cena gasa. Moramo da radimo, da se snalazimo, svaki dan koji prođe bez havarija, isključenja struje i ostalo, spaseni smo. ja svaki dan brojim, ostalo je 9 meseci. 264 dana... Da vidimo možemo li da izdržimo bez velikih posledica", dodao je predsednik.

Predsednik je kasnije, odgovarajući na pitanja medija, naglasio da "stvari postaju gotovo nemoguće". On je podsetio da će zima biti teška, dodajući da će cena gasa na zimu ići na 4.000 dolara, a to je 6 milijardi evra samo za to, što je skoro polovina budžeta Republike Srbije.

"Kažem samo da vidite razmere katastrofe koja nas čeka. To su plate, penzije, i sve što stignete nije toliko. Neću da pričam za probleme sa naftom", rekao je Vučić.

Kako je dodao, nijedna zemlja to neće moći da izdrži, ukoliko se ne poveća stopa javnog duga.

"Struju nisam ni spomenuo... Danas je devet puta veća od onoga što mi plaćamo. Ako povećamo cenu struje, inflacija ode u nebesa... A kako da je obezbedimo? Ugalj ne možemo da nabavimo, mi zimi za dan potrošimo 1000 tona uglja, sada razgovaramo sa Kinezima, da organizujemo barže, da bismo mogli da prevozimo 40.000–45.000 tona do Konstance", objasnio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: