Srbi najviše otvaraju restorane, stižu i sa Kariba

Samo prošle godine u Srbiji je osnovano 42.450 novih preduzeća, a među njima je čak 2.570 restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata.

Srbija

Izvor: Tanjug, eKapija

Petak, 21.04.2017.

17:29

Srbi najviše otvaraju restorane, stižu i sa Kariba
(Foto: Thinkstock.com)

Slede firme koje se bave programiranjem (1.902 ili 4,5 odsto), dok su na trećem mestu oni koji se bave pripremom i posluživanjem pića (1.750 novih firmi ili 4,1 odsto novoosnovanih), pokazuje istraživanje o novoosnovanim firmama kompanije CUBE, a prenosi portal Ekapija.

Kako kažu, nažalost, oko sedam odsto njih (3.011 firmi) je iste godine i prestalo sa radom, odnosno, obrisani su iz registra ili su u procesu likvidacije.

Ono što je zanimljivo, navodi portal, jeste da se među novoosnovanim kompanijama pojavljuju i one čiji su vlasnici strani investitori iz Uzbekistana, Bocvane, Saudijske Arabije, tropske države u Karipskom moru Belizea, Bangladeša, ali i dve iz Kazahstana, deset iz Iraka i 13 iz Albanije.

Od zemalja regiona, najviše je novih firmi čiji su vlasnici iz Hrvatske (119), Bosne i Hercegovine (105) i Crne Gore (99). Posle Srba, koji su većinski vlasnici u više od 97 odsto novih firmi, slede Italijani sa 201 firmom, Kinezi sa 193 i Rusija sa 126 novih firmi u Srbiji.

U deset najpopularnijih delatnosti za novoosnovane firme u 2016. godini u Srbiji ulaze još i konsultantske usluge u vezi s poslovanjem, drumski prevoz tereta i pogrebne usluge, koje se nalaze na šestom mestu.

Trgovina se i dalje dobro kotira, piše ovaj portal, bilo da je reč o trgovini na malo ili veliko nespecijalizovanom robom, koje zauzimaju sedmo i osmo mesto po popularnosti.

Gledano po pravnoj formi, CUBE je identifikovao najviše preduzetnika - 78,7 odsto, dok društva sa ograničenom odgovornošću pokrivaju 19,3 odsto. Registrovano je i 657 novih udruženja, ali i 30 novih zadruga, 12 novih javnih preduzeća, još tri akcionarska društva i jedno novo sportsko društvo.

Kada je regionalna pokrivenost u pitanju, najveći broj novoosnovanih firmi je sa teritorije Beograda 31 odsto, a slede Vojvodina 24 odsto, centralna Srbija sa 16 i južna Srbija sa 11 odsto, dok je na Kosovu i Metohiji najmanje novoosnovanih - 116 firmi.

Iako je teško da novoosnovane kompanije dobiju podršku banaka kada je finansiranje u pitanju, njih 2,4 odsto uspelo je u tome. Tokom 2016. godine 1.032 novoosnovane kompanije dobile su kredit u banci.

Od svih kompanija novoregistrovanih u prošloj godini, njih 263 su imale osnivački kapital veći od 50.000 evra, pokazuje istraživanje kompanije CUBE, a prenosi Ekapija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: