Vesti -

SISU kamioni iz FAP-a na jesen

Priboj -- Vlada Srbije i finska kompanija SISU potpisali su Memorandum o razumevanju, pa bi proizvodnja kamiona u FAP-u mogla da počne u septembru.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Potpisivanju Memoranduma, koji su u ime Vlade Srbije potpisali ministar privrede Dušan Vujović i vlasnik i direktor kompanije SISU Timo Korhonen, a taj dokument predviđa da ugovor bude potpisan u avgustu.

SISU auto trebalo bi da preuzme deo imovine FAP-a gde će pokrenuti proizvodnju novih kamiona i delova za kamione, predviđeno je danas potpisanim Memorandumom o saradnji te dve kompanije.

Korhonen je rekao da je u poslednjih nekoliko meseci tri puta bio u Priboju, da je bilo puno posla oko pravljenja biznis plana, ali da se danas zna da postoje mogućnosti za pokretanja proizvodnje i da je zato i potpisan ovaj Memorandum.

"Cilj je da do kraja avgusta potpišemo ugovor", rekao je Korhonen i naglasio da je najvažnija stvar koju je u Priboju video vredni radnici koji imaju kompetencije i da smatra da zajedno sa znanjem koje ima Finska, može da se napravi profitabilan posao.

Potpisivanju je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić koji je poručio da je ovo veliki dan za radnike FAP-a, za Priboj i za Srbiju. Vučić je precizirao da će se zaposliti najpre 200 radnika, a onda još 400, a da je pre osam meseci, u razgovoru sa sindikatima, upravo govoreno o brojci od 600 do 700 radnika za koje bi se trebao obezbediti posao. On je poručio da, poznajući i vlasnika firme, kao i Fince, očekuje da će biti zaposlen daleko veći broj ljudi, a od radnika zatražio da i dalje budu posvećeni radu i da pokazuju energiju, koju su i do sada pokazivali. On je dodao da očekuje da će fabrika uspešno poslovati i da država uzima porez i puni budžet, a ne da dotira. Vučić je rekao i da će država do septembra, odnosno do pokretanja proizvodnje, pružati podršku i pomoć radnicima FAP-a.

Ministrar Dušan Vujović je rekao da je ovo prilika da FAP bude simbol za kamione, kao što je nekada i bio i da najmanje 600 ljudi pokaže šta zna i ume.

Šta predviđa Memorandum?

Predviđeno je da Vlada Srbije podrži investiciju Sisu auta u Priboju. Plan te kompanije je da u Srbiji osnuje kompaniju za proizvodnju, prodaju i razvoj teških komercijalnih vozila i komponenti.

U cilju realizacije investicionog projekta, investitor namerava da kupi deo imovine i opreme FAP-a. Plan finske kompanije je da u Priboju razvije novi kapacitet za proizvodnju vozila, koji će podrazumevati osavremenjivanje proizvoda i sistema upravljanja proizvodnjom.

"SISU Auto" planira i da se u ovom poslu osloni na stručnost i motivisanost radnika FAP-a, kao i na svoje marketinško, upravljačko i tehnološko znanje. Krajnji cilj je stvaranje modernog, efikasnog i konkurentnog proizvodnog pogona i obezbedjivanja održive industrijske zaposlenosti u Priboju.

Vlada je ovim Memorandumom izrazila spremnost da u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa važećim propisima obezbedi finansijsku i administrativnu podršku za realizaciju Investicionog projekta. Imovina koja će biti predmet transakcije biće ponudjena na prodaju putem javnog i transparentnog postupka u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije, precizirano je u saopštenju.

Nakon višegodišnjih problema u poslovanju FAP-a, Vlada je u novembru prošle godine osnovala Radnu grupu za pronalaženje održivog rešenja. Prema svim analizama, tržište Evrope je prezasićeno, a proizvođači kamiona imaju višak proizvodnih kapaciteta, navodi se u saopštenju.

Jedinu šansu za opstanak na tržištu imaju vodeće kompanije koje proizvode serije daleko veće od onoga što je FAP proizvodio na vrhuncu svog poslovanja. Stoga je Radna grupa zaključila da jedina šansa za opstanak proizvodnje kamiona u Priboju leži u visoko specijalizovanim, ali malim serijama, odnosno u skupljim kamionima sa specijalnom šasijom i vanstandardnom nadgradnjom.

Najvažnije od svega je da će Priboj ovim poslom dobiti stabilnu ekonomsku perspektivu koja ne zavisi od državne pomoći. Srbija ovim povećava svoje prisustvo na svetskoj mapi automobilske industrije kao država u kojoj se proizvode automobili FIAT, autobusi Ikarbus-Mercedes i teški kamioni "SISU Auto",

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.