Biz - B92.net

Rešeno: "Stometarski" dimnjak na istoku Srbije će biti miniran FOTO

Srbija Ziđin koper (Serbia Zijin Copper) dobila dozvolu od Ministarstva građevinarstva da miniranjem sruši "stometarski" dimnjak.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Serbia Zijin Copper
Foto: Serbia Zijin Copper

Projekat je radio Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, a rušenje će se desiti u utorak 26. oktobra u 17 sati, uz primenu svih zaštitnih mera i na najbezbedniji način po ljude i okolinu, saopšteno je danas iz ove kompanije.

"Objekti i postrojenja u neposrednoj blizini dimnjaka neće raditi, a topionica će biti u remontu. Pripremljen je i teren, pa su radi ublažavanja seizmičkih potresa, tik ispod dimnjaka, iskopani rovovi da amortizuju njegov pad. U saradnji sa policijom i gradskim Sektorom za vanredne situacije obezbeđeno je da u zoni uticaja miniranja bude obustavljen saobraćaj i da početak miniranja i prestanak opasnosti signalizira sirena", dodaje se u saopštenju.

Dimnjak koji će biti srušen izgrađen je pre ravno 60 godina. Reč je o manjem dimnjaku, koji je nikao u Prvoj fazi izgradnje RTB-a Bor 1961. godine. Zidali su ga Crnotravci i to od cigala.

"Nije, kao njegov viši 'brat', uspeo da ostane imun na razorni zemljotres u Rumuniji 1977. godine, pa mu je tada polomljen vrh, a 'telo' naprslo. Crnotravci su ga sanirali, dogradili mu betonske prstenove i on je nastavio da služi. Iako ga zovu 'stometarski', manji dimnjak visok je 98 metara i služio je za emisiju gasova koji se stvaraju u plamenoj peći, prolaze kroz kotlove, hlade se kroz filter i ispuštaju u vazduh bez prerade u fabrici sumporne kiseline. Otkad je stara topionica zaustavljena i plamena peć ugašena, on više nije imao nikakvu funkciju, ali je ostao da štrči u nebo kao muzejska vrednost, obeležje grada rudarstva i metalurgije i simbol krvavo zarađenog novca, ali i poluvekovnog aerozagađenja", poručuju iz Ziđina.

Foto: Serbia Zijin Copper
Foto: Serbia Zijin Copper

Dimnjak je, naglašavaju, da bi rušenje bilo bezbedno, podeljen u tri dela. Prvi i drugi biće srušeni miniranjem, a treći građevinskim mašinama.

"Na njegovom 13. i 47. metru izrađen je tzv. zalom i na ta dva mesta biće postavljen eksploziv. Kruševački 'Trajal' će samo za ovaj posao dopremiti 46,2 kilograma eksploziva. Prizemni deo dimnjaka, odnosno njegov treći deo, srušiće građevisnka mehanizacija", zaključuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Srbija