Vesti -

Reciklaža tekstila - posao za žene

Užice -- U Užicu je predstavljen projekat prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore "Reciklažom tekstila do održivih rešenja".

Izvor: Tanjug
Podeli

Projekat realizuju udruženja Ženski centar iz Užica i "SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja" iz Nikšića.

Cilj projekta je stvaranje uslova za zapošljavanje žena iz teško zapošljivih grupa u Srbiji i Crnoj Gori, ali i stvaranje uslova za razvoj reciklaže tekstila", kaže menadžer projekta Miloš Radojević.

"Projekat ima elemente socijalne zaštite kroz zapošljavanje 20 žena u Srbiji i Crnoj Gori, kao i zaštite životne sredine kroz reciklažu tekstila i elemente zelene ekonomije. Bez realizacije projekta na tržištu,nema njegove ekonomske održivosti,koju mi želimo da stvorimo i po završetku projektnih aktivnosti", ističe Radojević za Tanjug.

Radmila Gujaničić iz užičkog Ženskog centra naglašava da je ovo inovativni projekat, kako na području Srbije tako i Crne Gore, gde je reciklaža tekstila tek u povoju.

"Tragajući za rešenjem problema zapošljavanja zxzena iz teško zapošljivih grupa, istovremeno se odgovorno odnoseći prema životnoj sredini kreirale smo projekat koji treba da mobiliše sve građane Užica i koji pokreće saradnju sa institucijama, javnim preduzećima, privatnim kompanijama i brojnim udruženjima. Opremom koju dobijamo kroz ovaj projekat stvaramo uslove za primarnu selekciju tekstila i proizvodnju predmeta od recikliranog tekstila", kaže Gujaničićeva.

Koordinatorka projekta u Crnoj Gori Nataša Međedović ističe da tekstil sa 6 odsto učestvuje u ukupnom otpadu u ovoj zemlji.ali da se ne odlaže na adekvatan način.

"Reciklaža je delatnost budućnosti i ovaj projekat je u službi njegove afirmacije. Proces recikliranja tekstila dugoročno dfonosi svima ekološke, socijalne i ekonomske benefite", istače Međedovićeva.

Projekat "Reciklažom tekstila do održivih rešenja" koji traje 15 meseci, Evropska unija finansira sa 172.000 evra. Partneri na projektu su Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Užicu, Zavod za zapošljavanje Crne Gore-Biro rada Nikšić i Regiobnalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.