Vesti -

Raste deficit, uvoz prešišao izvoz

Beograd -- Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prva tri meseca 2015. bio je 1,1 milijardu evra, što je za 18 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: Beta
Podeli

Kako je objavio Republički zavod za statistiku, izvoz robe od januara do marta imao je vrednost od 2,77 milijardi evra, što je povećanje od 5,2 odsto, dok je uvoz bio oko 3,87 milijardi evra ili za 8,5 odsto veći nego u istom periodu 2014.

Ističe se da je pokrivenost uvoza izvozom u prva tri meseca 2015. godine bila 71,7 odsto i da je manja od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 73,9 odsto.

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u periodu januar-mart izražen u dolarima bio je 1,24 milijarde dolara, što je smanjenje od tri odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Izvezeno je robe u vrednosti od 3,12 milijardi dolara, što čini pad od 13,5 odsto, a uvezeno je robe u vrednosti od 4,36 milijardi dolara, što je 10,8 odsto manje nego u prvom kvartalu 2014. godine.

Pad izvoza i uvoza, kao i ukupne spoljnotrgovinske razmene, izraženo u dolarima, rezultat je jačanja te valute prema dinaru i evru.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije bili su Italija (618 miliona dolara), Nemačka (383 miliona dolara), Bosna i Hercegovina (254 miliona dolara), Rumunija (214 milona dolara) i Ruska Federacija (150 miliona dolara).

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Nemačka sa 509 miliona dolara, Ruska Federacija (484 miliona dolara), Italija (458 miliona dolara), Kina (385 miliona) i Poljska (208 miliona dolara).

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 64,7 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA, s kojima Srbija ima suficit u razmeni od 344,5 miliona dolara u prva tri meseca ove godine, uglavnom na osnovu izvoza poljoprivrednih proizvoda. Izvoz Srbije iznosio je 516,7 miliona dolara, a uvoz 172,2 miliona dolara.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je s bivšim jugoslovenskim republikama: Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, a ističe se i suficit sa Italijom, Rumunijom i SAD.

Najveći deficit javlja se u trgovini s Kinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova) i Ruskom Federacijom (zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa). Sledi deficit s Poljskom (uvoz delova za motorna vozila), Nemačkom, Mađarskom, Turskom, Švajcarskom i Belgijom.

Republički zavod za statistiku podseća da ne raspolaže podacima za Region Kosovo i Metohija.

Prema podacima RZS, u martu je izvezeno robe za milijardu i 84 miliona evra, što je povećanje od 5,6 odsto u poređenju sa istim mesecom 2014, a uvoz je iznosio milijardu i 539 miliona evra, što je rast od 13,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.