Vesti -

Raste broj ugovora na daljinu između banaka i korisnika finansijskih usluga

U Srbiji je u trećem tromesečju ove godine zaključeno 43.318 ugovora na daljinu između banaka i korisnika finansijskih usluga.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Thapana_Studio
Foto: shutterstock, Thapana_Studio

To je za 9,68 odsto više nego u istom tromesečju prethodne godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Od spomenutog broja, 35.862 ugovora zaključeno je elektronskim putem, 2,13 odsto više nego u istom tromesečju 2022. godine.

U odnosu na isti period prethodne godine zabeležen je znatan rast broja ugovora zaključenih putem video-identifikacije i to za 70,27 odsto i ima ih 7.456.

Ugovori putem video-identifikacije beleže udeo od 17,2 odsto, dok ugovori sklopljeni na drugi elektronski način čine 82,8 odsto ukupnog broja ugovora zaključenih na daljinu.

Posmatrano po vrsti finansijskog proizvoda, građani su u većoj meri koristili mogućnost ugovaranja na daljinu u trećem tromesečju ove u odnosu na isto tromesečje prošle godine prilikom ugovaranja usluge platnog računa za 98,16 odsto, ostalih usluga za 29,69 odsto, dozvoljenog prekoračenja za 19,54 odsto i štednje po viđenju, odnosno oročene štednje za 11,39 odsto, dok su u manjoj meri ugovarali uslugu gotovinskog kredita, za 3,79 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.