"Privrednik" oštro protiv Šoškića

Poslovni klub "Privrednik" ukazao je da su dugoročni izvori finansiranje privrede Srbije izostali zbog pogrešne monetarne politike Narodne banke Srbije.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 16.07.2012.

18:19

Default images

"Privrednik" je zatražio da buduća Vlada Srbije što pre počne da utvrđuje razvojne priorita u privredi i da stvara uslove za ubrzanje (re)industrijalizacije.

U saopštenju "Privrednika" navedneo je da (re)industrijalizacija podrazumeva "sveukupno definasane mere i monetarne, i fiskalne politike".

"Najveći deo odgovornosti za ambijent u kojem je moguće koristiti potencijale koje zemlja još uvek ima jeste i u izvršnoj i u monetarnoj vlasti", ukazali su privrednici.

Stavovi članova Privrednika, kako je navedeno, podudaruju se sa stavovima drugih privrednika koji guverneru NBS Dejanu Šoškiću zameraju "nedovoljno poznavanje i bavljenje mehanizmima i merama koje su mogle obezbediti korišćenje razvojnih šansi koje Srbija ima u poljoprivredi, energetici i (delimično) u građevinarstvu".

"Guvernerovo zalaganje za oživljavanje 'posrnulih giganata iz metalskog kompleksa, tekstilne indsutrije ili elektroindustrije' ukazuje na nedovoljno poznavanje prirode različitih delova privrede i ukupnih razvojnih potencijala zemlje", saopštio je Privrednik.

Prema oceni privrednika okupljenih u tom klubu, "kapitalno intenzivne oblasti u kojima Srbija ima razvojni potencijal ne mogu se razvijati
bez postojanja dugoročnih izvora finansiranja, koji su izostali iz porfolija banaka, pre svega, kao rezultat politike koju je vodila NBS".


"Valjalo bi videti i šta je NBS, u vremenu od početka krize do danas, uradila u svojoj sferi delovanja za oblasti koje su nesporno razvojno potencijalne izvozno orijentisane grane i poljoprivredu", istakao je "Privrednik". Poslovni klub Privrednik okuplja privrednike među kojima su Miroslav Mišković, Miodrag Babić, Milija Babović, Aleksandar Vlahović, Veselin Jevrosimović, Milan Beko, Vladimir Čupić, Zoran Drakilić, Branislav Grujić, Danko Djunić, Željko Mitrović, Nenad Popović, Toplica Spasojević.

Iz krugova bliskih tim privrednicima poslednjih dana učestale su tvrdnje da guverner NBS Dejan Šoškć nije dovoljno učinio da privredi budu dostupniji krediti, što je protumačeno kao pritisak da bude smenjen.

Guverner je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da ne postoji ni jedan razlog da bude smenjen ili da podnese ostavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: