Vesti -

Pored Fruškogorskog puta gradićemo i kanal

Razmatraju se i mogućnosti da se uporedo sa izgradnjom saobraćajnice izgradi i tunel za navodnjavanje koji bi povezao reku Dunav i Srem.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je sa delegacijom kompanije CRBC (Čajna roud end bridž korporejšen) o realizaciji projekta izgradnje Fruškogorskog koridora, odnosno brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma.

Mihajlovićeva je navela da uporedo sa realizacijom tekućih infrastrukturnih projekata vlada priprema i nove projekte koje želi da realizuje, među kojima je jedan od prioriteta i izgradnja Fruškogorskog koridora.

Sa predstavnicima kineske kompanije razgovarano je o statusu projektne i planske dokumentacije i karakteristikama deonica na koje je projekat podeljen.

Razmatraju se i mogućnosti da se uporedo sa izgradnjom saobraćajnice izgradi i tunel za navodnjavanje koji bi povezao reku Dunav i Srem, navodi Ministarstvo građevinarstva u saopštenju.

Time bi se, pored saobraćajnog povezivanja, rešilo i pitanje navodnjavanja, što bi dodatno doprinelo razvoju poljoprivrede i ekonomije Vojvodine i Srbije u celini.

Projekat izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma, dužine 45,4 kilometra, podeljen je na četiri deonice, a u prethodnom periodu prioritet je bila izrada projektne dokumentacije.

Izradu dokumentacije finansirala je država, generalni projekat uradio je Institut za puteve, a urađen je i prostorni plan područja posebne namene za ovaj putni pravac.

Fruškogorski koridor deo je putnog pravca Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica – granica sa Bosnom i Hercegovinom, koji spaja Srbiju sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i širim okruženjem.

Buduća brza saobraćajnica povezaće tri opštine - Novi Sad, Irig i Rumu, u kojima živi više od 370.000 stanovnika i posluje oko 30.000 malih i srednjih preduzeća. U perspektivi, ovaj putni pravac povezaće Vojvodinu i zapadnu Srbiju, ali i Koridor 10 i Koridor 11 sa Koridorom 5c, pravac Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Mostar-Ploče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.