Srbija

Sreda, 10.02.2016.

14:00

Podno grejanje - skupo ali dobro

Podno grejanje je komforan i estetski prihvatljiviji način grejanja od radijatorskog, nema prašine i suvog vazduha pa je onima koji pate od alergija primerenije

Izvor: Večernje novosti

Podno grejanje - skupo ali dobro
Foto: Thinkstock

Kao i svako drugo, i ovo grejanje ima i prednosti i mane, pa ukoliko već nemate centralno grejanje u stanu, mogli biste da razmislite o podnom. Jedna od prednosti je ravnomerno raspoređivanje temperature u prostoriji, koja je najbliža idealnoj.

Podno grejanje kao niskotemperaturni način zagrevanja energetski je štedljivo i ekološko u smislu smanjene emisije štetnih gasova. Svakako nije nevažno ni to što vam ne trebaju nikakva grejna tela, čime dobijate na prostoru ali i lepšem izgledu, i nema dodatnih muka oko pranja radijatora, što je naročito komplikovano, pišu Večernje novosti.

Ovakvo grejanje moguće je postaviti na gotovo svim vrstama podloga, pri čemu se građevinski radovi izvode na isti način.

Što se tiče cene, startna investicija pri ugradnji podnog grejanja možda je veća od troškova u odnosu na radijatorsko, ali je zato i ušteda tokom eksploatacije mnogo veća.

Računajte da će biti neophodno da stavite toplotnu i hidroizolaciju i uradite sve druge neophodne građevinske radove, a otprilike će vas postavljanje podnog grejanja koštati oko 20 do 30 evra po kvadratu.

Kad je reč o radu podnog grejanja, za razliku od radijatorskog, koje funkcioniše na principu konvekcije toplote i kružnog strujanja vazduha, ono isijava toplinu ravnomerno celom površinom polaganja. Zato može da se kaže da patos po kojem hodamo postaje jedan veliki, ravnomerno zagrejan radijator, na kojem površinska temperatura ne bi smela da pređe 28 stepeni Celzijusovih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: