Vesti -

Ova profesija je među najtraženijim u Srbiji: Nakon završenog fakulteta ne čekaju dugo na posao

Prijepolje, Kraljevo -- Inženjeri svih struka danas su sve traženiji i sve bolje plaćeni.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Statistika Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuje da je najveća potražnja od strane poslodavaca za visokoobrazovane, u prošloj godini bila za diplomiranim i master inženjerima mašinstva, a posle toga slede IT sektor, elektrotehnika i građevinarstvo.

Takođe, prema odnosu broja prijavljenih kandidata po radnom mestu, posle IT sektora najmanje prijavljenih je mašinskih inženjera.

"Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu je državni fakultet sa tradicijom u obrazovanju inženjera dugom 60 godina. Nastao je iz potrebe privrede u okruženju kao odeljenje Mašinskog fakulteta iz Beograda. Danas je to samostalan fakultet koji pripada Univerzitetu u Kragujevcu i na kome se izvode akreditovane akademske studije mašinstva, građevinarstva, a od prošle godine, i studije inženjerstva zaštite na radu. Trendovi pokazuju da će potreba za inženjerima zaštite na radu rasti usled usklađivanja zakonske ragulative sa propisima Evropske unije, što je bio i ključni razlog akreditacije ovog novog studijskog programa na fakultetu", kažu u FMG iz Kraljeva.

Ovo potvrđuje i veliki broj ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, koje je fakultet potpisao sa kompanijama u okruženju. Neke od njih su LEONI i MAGNOHROM koji posluju u Kraljevu, Inmold iz Požege, Cooper Tire, Atrikod i Kromberg & Schubert u Kruševcu, Siemens Mobility d.o.o. i MIND group koji posluju u Kragujevcu, itd.
"Da bi na vreme obezbedili najbolje inženjere kompanije su počele sa stipendiranjem naših najboljih studenata i plaćenim studentskim praksama, jer veliki broj studenata već na četvrtoj godini studija dobija zaposlenje. Naši studenti master studija uglavnom završavaju studije uz posao", rekli su u FMG.

Na studije mašinskog inženjerstva, ove godine fakultet upisuje 80 budzetskih studenata. Na Fakultetu se realizuju sva tri nivoa studija: četvorogodišnje osnovne studije, master studije koje traju jednu godinu i doktorske studije u trajanju od 3 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.