Ograničena količina: Uredba stupa na snagu

Uredba o ograničenju visine cena brašna tip T-400 glatko i pet kilograma brašna tip T-500 danas stupa na snagu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 01.03.2024.

08:33

Ograničena količina: Uredba stupa na snagu
Foto: shutterstock, hxdyl

Propisano je i da trgovac na malo potrošaču u pojedinačnoj kupovini može da proda maksimalno po pet kilograma oba tipa.

Trgovci na malo koji prodaju prehrambene proizvode obavezni su da u strukturi dnevne ponude svih vrsta brašna tip T-400 glatko imaju najmanje jednu robnu marku brašna tip T-400 glatko, u pakovanjima do jednog kilograma, uključujući jedan kilogram, čija maksimalna maloprodajna cena ne sme prelaziti 54,99 dinara po kilogramu.

Maksimalna proizvođačka cena ovog brašna ne sme prelaziti 45,00 dinara po kilogramu.

Trgovci na malo koji prodaju prehrambene proizvode obavezni su da u strukturi dnevne ponude svih vrsta brašna tip T-500 imaju najmanje jednu robnu marku brašna tip T-500 u pakovanjima do jednog kilograma, uključujući jedan kilogram, čija maksimalna maloprodajna cena ne sme prelaziti 49,99 dinara po kilogramu.

Maksimalna proizvođačka cena ovog brašna ne sme prelaziti 40,90 dinara po kilogramu.

Po cenama navedenim u ovoj uredbi, proizvođači moraju isporučivati trgovcima na malo najmanje 50 odsto isporučenih količina na mesečnom nivou u odnosu na isti period prethodne godine.

Za kršenje Uredbe propisane su novčane kazne za pravna lica i preduzetnike i to od 5.000 do 2.000.000 dinara, a može se izreći i zaštitna mera zabrana vršenja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Kako je navedeno u dokumentu ove Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, donosi se u cilju sprečavanja i otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja, ograničavaju proizvođačke cene i cene u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica.

Uredbu je 23. februara potpisala premijerka Srbije Ana Brnabić, a važi do 31. maja ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: