Srbija

Utorak, 21.03.2023.

14:00

Obeležen Međunarodni dan šuma: Sprovedena akcija sadnje FOTO

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov učestvovala je u akciji sadnje koju je organizovalo JP "Srbijašume".

Izvor: B92.net

Obeležen Međunarodni dan šuma: Sprovedena akcija sadnje FOTO
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

"Ovogodišnja tema Međunarodnog dana šuma je usmerena ka zdravlju, a samim tim i ka zaštiti životne sredine. Svi smo svedoci da različiti faktori, poput suša, požara, krčenja, imaju negativan uticaj na biodiverzitet i očuvanje šuma. Zbog toga je neophodno sprovoditi konkretne mere kako bi se procenat postojećih šuma održao, ali i povećao. Iz tog razloga MZŽS više od pet godina sprovodi konkurs za jedinice lokalne samouprave kojim opredeljuje sredstva za pošumljavanje i ozelenjavanje u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, ali i životne sredine", rekla je Sara Pavkov.

Sistemski pristup rešavanja problema aerozagađenja podignut je na najviši nivo, naglasila je Sara Pavkov i dodala da je, u okviru Radne grupe kojoj predsedava predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić jasno definisano koje mere, u kom obimu i kakvom dinamikom će se sprovoditi u onim gradovima u kojima je pošumljavanje i ozelenjavanje najpotrebnije.

Parcela na kojoj je sprovedena akcija sadnje, a koja se nalazi u okviru gazdinske jedinice „Košutnjak” uz reku Topčiderku, donedavno je bila zaparložena. Ovaj predeo je sada uređen, uklonjena je nepoželjna vegetacija, nasuta nova humusna zemlja i u skladu sa okruženjem posađene su parkovske sadnice autohtonih plemenitih lišćara.

U akciji sadnje učestvovali su i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Veljko Odalović, direktor JP "Srbijašume" Igor Braunović i dekan Šumarskog fakulteta prof. dr Branko Stajić.
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin odobrio: Sledi povećanje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

19:33

12.7.2024.

1 d

Podeli: