Vesti -

Mali: I pored ekonomske krize povećavamo minimalnu cenu rada VIDEO

Beograd -- Danas je održana 98. redovna sednice Socijalno-ekonomskog saveta, a tema je utvrđivanje minimalne cene rada u 2021. za oko 350.000 ljudi.

Izvor: B92
Podeli

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se od 1. januara minimalna cena rada povećati za 6,6 odsto, za 2000 dinara, na 32.126 dinara.

"Uvek su tu suprotstavljeni stavovi sindikata i poslodavaca. Vodili smo se prevashodno interesom zaposlenih, a želeli smo da očuvamo i interese poslodavaca. Trenutno je najveća globalna kriza u istoriji zbog pandemije, ali smo i u tim uslovima odlučili da povećamo minimalnu cenu rada", kazao je Mali.

Kako je rekao, od 1. januara minimalac ide gore 6,6 odsto, što je oko 2.000 dinara više nego ove godine. To povećanje je sa 172,5 na 183,9 dinara po radnom satu, rekao je ministar finansija.

Takođe je naglasio da će od 1. januara naredne godine neoporezivi deo zarade biti povećan sa 16.300 na 18.300 dinara. "Država preuzima na sebe ukupno osam milijardi dinara tereta", kazao je Mali.

Mali je naveo da je država sačuvala radna mesta i da je stopa nezaposlenosti na istorijskom minimumu od 7,3 odsto.

On je kazao da će od 1. januara 2021. godine penzije biti veće za 5.9 odsto, a da će se povećavati na osnovu švajcarske formule.

"Na pravi način smo uspeli da zaštitimo i njihov standard u ovoj krizi. Još jednom smo pokazali koliko pažnje posvećujemo najstarjim sugrađanima", rekao je Mali.

"Situacija u budžetu je stabilna. Idemo i sa povećanjem minimalca od 6,6 odsto i sa povećanjem penzija od 5,9 odsto. Novca za to u budžetu imamo", rekao je Mali.

Mali je naveo da je 2012. godine minimalna zarada bila 15.600 dinara. "Sada idemo na duplo veću zaradu. Jasna je namera da minimalna zarada raste prosečno više nego prosečna plata", rekao je on.

On je rekao da se čeka kraj septrembra i oktobra da se vidi da li će se ići sa povećanjem plata u javnom sektoru na osnovu stanja u budžetu

"Ovo je rezultat timskog rada Vlade Srbije. Pokazali smo da dijalog postoji i to na transparentan način", rekao je ministar za rad Zoran Đorđević.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković, rekao je da će od sutra važiti nova cena minimalnog rada od 32.126 dinara, što je povećanje od 6,6 odsto.

On je rekao da dogovora nije bilo i da nisu došli do konsenzusa. "Dogovora nije bilo", rekao je Stojiljković i dodao da su predstavnici sindikata tražili da se minimalna zarada izjednači sa potrošačkom korpom.

"Interes rada i smanjivanja siromaštva je i za vladu i za sindikate je ostao prioritet", rekao je.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović je rekao da nije očekivao ovoliko smanjenje već da će se naći suma koja je prihvatljiva, a to je 34.000 dinara.

Dodao je da je poslodavcima velika pomoć učinjena.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković rekao je da će od sutra važiti nova cena minimalnog rada od 32.126 dinara, što je povećanje od 6,6 odsto.

On je rekao da dogovora nije bilo i da nisu došli do konsenzusa. "Dogovora nije bilo", rekao je Stojiljković i dodao da su predstavnici sindikata tražili da se minimalna zarada izjednači sa potrošačkom korpom.

"Interes rada i smanjivanja siromaštva je i za vladu i za sindikate ostao prioritet", rekao je.

Kako je navela Unija poslodavaca Srbije (UPS) u saopštenju, povećanje minimalne cene rada za 6,6% koje je danas definisala Vlada Srbije, predstavlja realan kompromis između zahteva Sindikata i Unije poslodavaca.

Kako su naveli, u ovakvoj situaciji Unija ponavlja svoj zahtev da se kroz dodatne mere olakša poslovanje preduzeća. Te dodatne mere su povećanje neoporezivog dela zarade (Unija tražila 19.000, Vlada prihvatila 18.300), smanjenje poreza i doprinosa na zarade za najmanje 1% i ukidanje taksi i parafiskalnih nameta, kojih ima više od 500.

Unija poslodavaca Srbije zahvaljujuje se svim učesnicima što su pregovorima o minimalnoj ceni rada pristupili u konstruktivnoj atmosferi. Kao predstavnik poslodavaca Unija je spremna da sa svim relevatnim institucijama nastavi razgovor o unapređenju uslova za poslovanje preduzeća i podizanju poslovne klime, bez čega nema napretka privrede i povećanja standarda zaposlenih, zaklučuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.