Srbija

Nedelja, 29.10.2023.

10:17

Još jedna pomoć od 10.000 dinara i novi popusti. Vučić najavio kada kreće isplata olakšica

Govoreći o aktuelnim ekonomskim temama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će u decembru korisnicima socijalne pomoći biti isplaćeno 10.000 dinara

Izvor: B92.net

Još jedna pomoć od 10.000 dinara i novi popusti. Vučić najavio kada kreće isplata olakšica
Foto: Printskrin, TV Prva

Gostujući na Jutarnjem programu TV Prve, pre svega se dotakao teme energetike i obavestio da Srbija ima dovoljne rezerve gasa.

Kazao je da Srbija ima 700 miliona kubnih metara gasa u rezervi, a nafte za više od 40 dana.

"Mislim da je svet na ivici svetskog sukoba, sve je veća želja za drugačijom raspodelom dobara. Da li će biti problema sa naftom i gasom, ne znam. Ali smo se postarali da imamo rezerve. Da nam neko ukine sve, mi imamo dovoljno gasa i nafte za 40 dana. To nije malo, ali ćemo još proširiti kapacitete. Ako neko ukine dovod gasa, ne možete odmah da vučete sve kapacitete, ali za osnovne kapacitete imamo dovoljno. Da izbije treći svetski rat - Srbija će imati dovoljno", potvrdio je Vučić.

O platama i penzijama

Kazao je da je plan da do kraja 2027. godine prosečna plata bude 1.400 evra.

"Ako ne verujete nama, morate da verujete MMFu i Svetskoj banci da smo na dobrom putu. Do 2027. prosečna plata u Srbiji biće 1.400 evra, a u Beogradu će onda biti 1.700 evra", izjavio je.

Dodao je da će penzije ići na 620 evra, a minimalac na 650 evra.

O penzionerskim i studentskim karticama

Penzioneri sa penzionerskim karticama imaće na vozne karte 30 odsto popusta, a za avio karte 15 odsto popusta.

Najavio je i da će studenti imati velike popuste na avio prevoz, ali i na karte za voz.

"Korisnici studentske kartice koje počinjemo da izdajemo od decembra imaće 20 posto na vozne karte i čak 10 odsto na avio kartice", kazao je.

"Ja mislim da je to za naše najmlađe i najstarije gotovo neverovatan popust. Time se naše nacionalne kompanije odriču profita. To je naša želja da dodatno pomognemo i penzionerima i studentima, ali da istovremeno popularizujemo naše vozove i našu 'Er Srbiju' koja je najbolja avio kompanija u regionu", rekao je Vučić

O socijalnoj pomoći

Vučić je rekao da će oko 1. decembra korisnicima socijalne pomoći biti isplaćeno 10.000 dinara.

"Negde oko 1. decembra korisnicima socijalne pomoći isplatićemo po 10.000 dinara. To je za njih ogroman novac da znate, zato što ta socijalna pomoć nije mnogo veća od toga. Ne zaboravite, to je socijalna pomoć. Ljudima koji su u stanju socijalne potrebe", rekao je predsednik.

Korisnicima socijalne pomoći isplatićemo 10.000 dinara,kao i ljudima za pružanje nege drugim osobama.

"Uglavnom su to slepi, dementni i stariji ljudi sa neizlečivim bolestima. Dakle, njih je 51.000 i oni će dobiti dodatno novac. Tu su prosečno, davanja između 13 i 30 hiljada, dakle negde oko 20.000 dinara i oni će dobiti po 10.000 dinara", rekao je predsednik.

Dodao je da u Srbij ima 170.000 korisnika socijalne pomoći i 51.000 onih koji dobijaju novac za tuđu negu i pomoć.

"I plate i penzije su nam na najvišem nivou u istoriji Srbije"

Podsetio je da u januaru sledi povećanje penzija od 14,8 odsto. I plate i penzije su nam na najvišem nivou u istoriji Srbije, rekao je on.

"Mi smo po glavi stanovnika obezbedili po 2 kilograma soli za svakoga. Šećera još više. I to držimo u rezervi. Šta god da se desi u svetu. Kao što smo obezbedili vojne rezerve, municije imamo dovoljno. I sada je navala. Kao red za voz Soko kada dolaze na proteste u Beograd. Tako je sada navala za naše oruđe i municiju ispred moje kancelarije. Pa ne može tako, moramo o sebi da brinemo prvo. Možete da kupite, ali koliko mi hoćemo", dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: