I EPS doveo strana pojačanja: Troje Norvežana u novom Nadzornom odboru

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, predstavila je danas članove novog Nadzornog odbora EPS.

Srbija

Izvor: B92.net

Četvrtak, 08.06.2023.

15:04

I EPS doveo strana pojačanja: Troje Norvežana u novom Nadzornom odboru
Foto: shutterstock, BalkansCat

Poručila je da imenovanjima vrhunskih profesionalaca iz Srbije i sveta u ovo telo otpočinje nova era u ovoj kompaniji, koja ima sve uslove da bude snažna, moderna, uspešna i lider u regionu.

"To je verujem, želja svih nas i želja svih građana naše zemlje i zaposlenih EPS-a. Moj posao i odgovornost, zajedno sa ljudima koji će činiti NO jeste da tu viziju sprovedemo u delo. To nije moguće ako nastavimo da radimo kao što se radilo prethodnih 30 godina, i zato naš cilj nije bila reforma samo na papiru, već promena koja će se videti u većoj odgovornosti, depolitizaciji i rezultatima, koji su merilo za ceo moderni svet. Država, kao što je Vlada Srbija više puta ponovila, ostaje vlasnik EPS i ona je ta koja definiše šta želi od Elektroprivrede, ali i od ovog Nadzornog odbora koji preuzima jednim delom sprovođenje naše energetske strategije", rekla je Đedović, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ona je podsetila da je prilikom donošenja novog Statuta EPS-a država rekla da će se baviti suštinom, a ne formom, da želi da poboljša način rada i uspostavi jasniju podelu odgovornosti, da će osloboditi upravljanje EPS-om političkog uticaja, i tražiti najbolje profesionalce iz Srbije i sveta.

"Naša strateška odluka je da radimo sa Norveškom, stoga imamo troje od sedam članova koji nam dolaze iz njihovih energetskih sistema. Sagledali smo model funkcionisanja u Norveškoj, u kojoj su energetska preduzeća u državnom vlasništvu sa profesionalnim upravljanjem, oni su energetski giganti, isporučuju energiju iz obnovljivih izvora, ali i gas za dobar deo Evrope", rekla je Đedović.

Novi članovi Nadzornog odbora su Oluf Ulset, Vladan Živanović, Per Sanderud, Dejan Ostojić, Hilde Baken, Igor Petković i Miodrag Ranković.

"Sada sam sigurna da je jasno da se stvari u EPS ozbiljno menjaju i da će ovo biti primer profesionalizacije menadžmenta u energetskom sektoru, ne samo u Srbiji, nego i u regionu. Ponosna sam na rezultat izbora članova NO i zahvalna im na tome što su prihvatili da budu deo transformacije EPS-a i nove ere Elektroprivrede koja sada počinje i koja će neminovno biti puna izazova", rekla je Đedović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: