Srbija

Četvrtak, 08.06.2023.

15:04

I EPS doveo strana pojačanja: Troje Norvežana u novom Nadzornom odboru

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, predstavila je danas članove novog Nadzornog odbora EPS.

Izvor: B92.net

I EPS doveo strana pojačanja: Troje Norvežana u novom Nadzornom odboru
Foto: shutterstock, BalkansCat

Poručila je da imenovanjima vrhunskih profesionalaca iz Srbije i sveta u ovo telo otpočinje nova era u ovoj kompaniji, koja ima sve uslove da bude snažna, moderna, uspešna i lider u regionu.

"To je verujem, želja svih nas i želja svih građana naše zemlje i zaposlenih EPS-a. Moj posao i odgovornost, zajedno sa ljudima koji će činiti NO jeste da tu viziju sprovedemo u delo. To nije moguće ako nastavimo da radimo kao što se radilo prethodnih 30 godina, i zato naš cilj nije bila reforma samo na papiru, već promena koja će se videti u većoj odgovornosti, depolitizaciji i rezultatima, koji su merilo za ceo moderni svet. Država, kao što je Vlada Srbija više puta ponovila, ostaje vlasnik EPS i ona je ta koja definiše šta želi od Elektroprivrede, ali i od ovog Nadzornog odbora koji preuzima jednim delom sprovođenje naše energetske strategije", rekla je Đedović, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ona je podsetila da je prilikom donošenja novog Statuta EPS-a država rekla da će se baviti suštinom, a ne formom, da želi da poboljša način rada i uspostavi jasniju podelu odgovornosti, da će osloboditi upravljanje EPS-om političkog uticaja, i tražiti najbolje profesionalce iz Srbije i sveta.

"Naša strateška odluka je da radimo sa Norveškom, stoga imamo troje od sedam članova koji nam dolaze iz njihovih energetskih sistema. Sagledali smo model funkcionisanja u Norveškoj, u kojoj su energetska preduzeća u državnom vlasništvu sa profesionalnim upravljanjem, oni su energetski giganti, isporučuju energiju iz obnovljivih izvora, ali i gas za dobar deo Evrope", rekla je Đedović.

Novi članovi Nadzornog odbora su Oluf Ulset, Vladan Živanović, Per Sanderud, Dejan Ostojić, Hilde Baken, Igor Petković i Miodrag Ranković.

"Sada sam sigurna da je jasno da se stvari u EPS ozbiljno menjaju i da će ovo biti primer profesionalizacije menadžmenta u energetskom sektoru, ne samo u Srbiji, nego i u regionu. Ponosna sam na rezultat izbora članova NO i zahvalna im na tome što su prihvatili da budu deo transformacije EPS-a i nove ere Elektroprivrede koja sada počinje i koja će neminovno biti puna izazova", rekla je Đedović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin odobrio: Sledi povećanje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

19:33

12.7.2024.

1 d

Podeli: