Hrvatima plaćamo za JANAF 48 miliona evra godišnje a naftovod do Mađarske bi koštao 100 miliona

Izgradnja novog naftovoda do Mađarske bi, prema prvim procenama, koštala državu 100 miliona evra, a mogla bi da bude završena za manje od dve godine.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2022.

12:27

Hrvatima plaćamo za JANAF 48 miliona evra godišnje a naftovod do Mađarske bi koštao 100 miliona
Foto: EPA-EFE/Clemens Bilan

Iako sve izgleda kao brz projekat, ipak, to koliko smo daleko od novog dotoka nafte, prema mišljenju struke, zavisiće od više faktora.

Kada bi se u izgradnju najavljenog naftovoda do Mađarske krenula odmah, on bi bio spreman za dve godine, kaže za Blic Miloš Zdravković, stručnjak za energetiku. Međutim, on ističe da ovo obuhvata samu građevinu. Ukoliko bi bi bilo potrebno sprovesti i neka predistraživanja, izradu plana, trajanje bi možda moglo biti i duže.

"Još uvek je nejasna stvar kakav se to naftovod gradi, sa kim i u kom pravcu bi on išao. Za naftovod do Mađarske tu se pominju dve rupe, jedna do Segedina a druga do Budimpešte. Ruta do Segedina bila bi oko 125 kilometra koštala bi nešto manje od 100 miliona evra, ali tu je problem što mađarski naftovod Segedin ne doprema veliku količinu nafte koja bi bi bila potrebna da se supstituiše uvoz iz JANAF-a. Potrebe Srbije za naftom na godišnjem nivou su veće i mi bi mmorali da gradimo naftovod do Budimpešte ako to izaberemo“, kaže Zdravković.

Ssagovornik lista objašnjava da bi možda prava diverzifikacija bila da napravimo naftovod ka rumunskoj luci, jer preko tog naftovoda bi mogli da biramo od koga ćemo da uvozimo naftu, rusku, azerbejdžansku, iračku... bilo koju, koja izađe na Crno more.

Isplativ posao

Prema nezvaničnim procenama, NIS JANAF-u plaća 48 miliona dolara godišnje za transport nafte, za korišćenje usluga terminala gde počinje JANAF do krajnje isporuke u Pančevu, gde se on završava. Imajući to u vidu, mišljenje struke je da bi izgradnja novog naftovoda bila ekonomski isplativ posao.

"Imajući u vidu koliko naftnu industriju košta transport nafte na godišnjem nivou, izgradnja novog naftovoda ekonomski je isplativ potez, a njegovga cena je takva da bi se on brzo isplatio. E sad samo treba praviti to tako gde je najpametnije i šta je najpametnije uraditi“, kaže Zdravković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: