Biz - B92.net

Fiskalizacija donela nova pravila za plaćanje čekovima: Ovako će izgledati kupovina na rate

Sa novim pravilima o fiskalizaciji menjaju se i pravila prilikom plaćanja čekovima.

Izvor: Blic
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/TANGOART
Ilustracija: Shutterstock/TANGOART

Suština je u tome da se za svaki ček izdaje poseban račun, a Ministarstvo finansija je kroz primer vrlo detaljno navelo i sve promene i obaveze koje ima trgovac, a odnose se i na kupca.

Kako stoji u poslednjem Biltenu Ministarstva finansija, kod kupovine čekovima, prodavac izdaje fiskalni račun po svakom dospevanju rate, prenosi Blic.

U Biltenu je naveden i primer koji prenosimo u celosti: "Obveznik fiskalizacije prodaje komodu na šest mesečnih rata. Kupac je 18. aprila 2022. predao šest čekova prodavcu. Za čekove su dogovoreni sledeći datumi izdavanja: 29. april, 29. maj, 29. jun, 29. jul, 29. avgust, 29 septembar 2022. godine. Isporuka komode biće izvršena 3. juna 2022. godine. Obveznik fiskalizacije (prodavac) ima obavezu da kupcu izda fiskalni račun za avans dana 29. aprila 2022. godine, fiskalni račun za avans dana 29. maja 2022. godine i fiskalni račun za promet dana 3. juna 2022. godine", piše u Biltenu.

Za mnoge građane Srbije čekovi su i dalje najomiljenije sredstvo plaćanja. Za banke, međutim, oni nisu previše isplativi, pa većina pokušava da smanji njihovo korišćenje, zbog čega 13 godina i nije promenjen limit od 5.000 dinara za plaćanje čekovima, piše list.

Takođe, u novom pravilniku je propisano da prodavac, iako preko nove fiskalne kase račun izdaje kupcu u štampanoj formi, postoji alternativa, tj. mogu te fiskalne račune da dostave i elektronskim putem uz saglasnost kupca, koji može slobodno da traži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.