Evo gde treba uložiti otpremninu

Srpska asocijacija menadžera nudi ideje radnicima koji će ostati bez posla. Do 8.000 evra dovoljno za povrtarstvo, otvaranje salona ili pekare

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 17.05.2015.

10:39

Default images
Foto: Thinkstock.com

Decenijama su odlazili u istu fabriku na posao. Odlazili su i onda kada su plate prestale da stižu. Agonija firmi u restrukturiranju se bliži kraju, ali se muke njihovih radnika nastavljaju.

Ministarstvo privrede obećava otpremnine, a valja dočekati penziju sa 5.000 do 8.000 evra. Dokazani preduzetnici i privrednici zato ih podstiču da sa tim novcem pokušaju da pokrenu sopstveni biznis. Bez posla već početkom juna moglo bi da ostane i 20.000 trenutno mahom samo formalno zaposlenih. Srpska asocijacija menadžera i DNA Komunikejšns, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je program "Šansa za novi početak" koji će trajati 18 meseci. Cilj je da ih motivišu da nastave da rade.

“Radnici preduzeća koja idu u stečaj će dobijati određene otpremnine “, objašnjava Jelena Bulatović, izvršni direktor Srpske asocijacije menadžera.

“Mi ćemo im, bez ikakvog teranja da uđu u biznis, predočiti šta bi mogli da urade sa 5.000 do 8.000 evra, koliko se procenjuje da će one iznositi. Pripremićemo listu preduzimačkih inicijativa i to vodeći računa o regionalnim razlikama”, ističe Bulatović.

Predstavićemo im pozitivne preduzetničke priče. Svi ti ljudi imaju godine iskustva i treba im podstreka da nastave da rade.

Sa toliko novca, izračunali su srpski menadžeri, bivši radnici fabrika mogli bi da se isprobaju u maloj poljoprivrednoj proizvodnji ili, na primer, da otvore frizersko-kozmetički salon, pa i pekaru.

Za otvaranje frizersko-kozmetičkog salona je dovoljno 30 do 50 kvadrata prostora, pokazuje analiza SAM.

Tržište nepokretnosti je takvo da se u manjim sredinama prostor može zakupiti za 100 do 200 evra. Za osnivanje radnje treba oko 70 evra, adaptaciju lokala 500 evra, neophodnu opremu 1.600 evra, duplu šamponjeru 400 evra... Ukupno početno ulaganje bi bilo 3.510 evra, a ukupni mesečni troškovi oko 800 evra. Znači da dnevni prihodi treba da budu 3.700 dinara. Sve iznad je zarada. Treba računati da je polovna oprema 40 odsto jeftinija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: