Vesti -

Do Božića gotov tender za Železaru

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će do pravoslavnog Božića biti završena tenderska procedura za pronalazak strateškog partnera za Železaru Smederevo.

Izvor: Tanjug
Podeli

Vučić je rekao da očekuje da do kraja januara strateški partner "uđe" u srpsku čeličanu.

"Oko našeg Božića se završava tenderska procedura i rekao bih da sve može da se završi do kraja januara, kompletan proces sa ulaskom u kompaniju", rekao je Vučić novinarima u Jerusalimu, gde započinje dvodnevnu posetu Izraelu.

On je rekao da je razgovarao sa akcionarima američke kompanije Esmark koji su, kako je objasnio, veoma posvećeni pronalasku tržišta za "srpski čelik".

"Misle da su ponudili dobre uslove, videćemo naravno", rekao je premijer Srbije.

"To nas ispunjava zadovoljstvom jer, ako smem, to bih nazvao velikim kamenom na leđima cele Srbije, svakog građanina Srbije, a taj veliki kamen odjedanput može da se pretvori u brušeni dijamant ili brilijant - u nešto što za Srbiju i za sve naše građane najviše vredi", istakao je Vučić.

Prvi čovek Esmark stil grupe Dzejms Bušar nedavno je izjavio Tanjugu da će ta američka kompanija, ako pobedi na tenderu za privatizaciju Železare Smederevo, u srpsku čeličanu uložiti 400 miliona dolara u narednih nekoliko godina i da neće biti otpuštanja.

Bušar je rekao da bi samo u 2015. ta kompanija investirala 28 miliona dolara u smederevsku Železaru, da bi se pokrenula druga visoka peć koja već neko vreme ne radi, a ulagalo bi se, kaže, i u centralnu fabriku.

"Tih 28 miliona je plan samo za prvu godinu, dok u naredne 3-4 godine planiramo da uložimo 130 miliona dolara, tako da će ukupna investicija iznositi između 130 i 150 miliona dolara", rekao je Bušar 8. novembra, uoči susreta sa premijerom Vučićem u Beogradu.

Vučić je kasnije izrazio nadu da će Esmark postati novi vlasnik smederevske Železare.

"Nadam se da će ova američka kompanija biti novi vlasnik Železare. Živim za to i radim za to", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.