Deonica od Pojata do Preljine dobija ime po Karađorđevom junaku?

Društvo za negovanje tradicije koje nosi ime "Jovan Kursula" po čuvenom vojvodi, uputilo je zvanično pismo ministru građevinarstva Goranu Vesiću.

Srbija

Izvor: Novosti/G.Æiroviæ

Sreda, 22.03.2023.

09:58

Deonica od Pojata do Preljine dobija ime po Karađorđevom junaku?
Ilustracija: Shutterstock/Stockr

Naime, glasno izgovorena ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da takozvani "Moravski koridor", auto-put Preljina–Pojate, kada bude kompletno završen, ponese ime vojvode Jovana Kursule, jednog od najvećih srpskih junaka i Karađorđevog saborca iz Prvog srpskog ustanka, naišla je na odobravanje velikog broja Kraljevčana.

Tako su i članovi ovdašnjeg Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova koje upravo nosi ime "Jovan Kursula" po čuvenom vojvodi, uputili zvanično pismo ministru građevinarstva Goranu Vesiću da podržavaju ovu ideju, pišu Novosti

"Obilazeći radove na izgradnji predsednik Vučić je glasno razmišljao o tome da bi auto-put mogao da ponese ime Jovana Petrovića Kursule. To ime praktično vezuje čitavo Zapadno Pomoravlje. On je rođen na području Čačka, učestvovo je u oslobođenju svih mesta u dolini Zapadne Morave, vojevao je kod Varvarina, a preminuo je u kraljevačkom selu Cvetke", kaže dr Milan Matijević, predsednik Društva "Jovan Kursula".

Čuveni megdandžija i Karađorđev vojvoda Jovan Petrović Kursula živeo je jedno vreme u pomenutim Cvetkama, gde se njegova majka, posle očeve smrti, preudala. Tu je i sahranjen nakon što je podlegao teškim ranama zadobijenim u boju protiv Turaka na Deligradu 1813. godine.

Slavni vojvoda u srpskom narodu ostao je upamćen i po čuvenom okršaju između združene srpsko-ruske vojske predvođene Karađorđem i turske vojske sa Huršid-pašom na čelu kod Varvarina 1810. godine, kada je pogubio turskog junaka zvanog Crni Arapin.

"Ima apsolutnog smisla da najmoderniji auto-put u ovom regionu ponese Kursulino ime koji je pre više od dva veka vojevao bukvalno duž cele njegov trase", dodaje dr Matijević. "Verujemo da protiv ove ideje nemaju ništa ni meštani drugih gradova i mesta koje će povezati ova najsavremenija saobraćajnica", kazao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: