Biz - B92.net

Danas isplata subvencija za mleko; "Nismo u mogućnosti da zabranimo uvoz" VIDEO

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je na TV Prva da ne vidi razlog za proteste proizvođača mleka.

Izvor: B92.net / TV Prva
Podeli
Lihodeev
Lihodeev

"Naša država je orijentisana prema EU i nismo u mogućnosti da zabranimo uvoz. Možemo da kontrolišemo uvoz i to radimo", kazala je ministarka.

Tanaskovićeva kaže da je vodila razgovore sa proizvođačima mleka. "Ako bismo išli na povećanje državne premije sa 10 na 20 dinara, to će državu koštati oko osam milijardi dinara", rekla je, i dodala da bi mlekare mogle da spuste otkupnu cenu za taj deo subvencije.

Tanaskovićeva kaže da moramo da štitimo domaćeg proizvođača. "Trenutno je situacija takva da cena mleka u Evropi pada, a moja molba je da podnesu teret i da vidimo šta će biti u prva tri meseca, pa da onda pričamo", kazala je ministarka.

Ona je istakla da danas kreću isplate subvencija svim mlekarama za mleko za četvrti kvartal.

Proizvođačima suncokreta podsticaji su isplaćen u petak, kazala je ministarka. Bespovratno je podeljeno 1.000 tona merkantilnog kukuruza iz Republičkih robnih rezervi.

Kaže da su dva najvažnija projekta eAgrar i promena načina finansiranja. "Nema straha kod naših poljoprivrednih proizvođača kad pričamo o javnom pozivu. On služi samo tome da bi administracija brže isplaćivala subvencije poljoprivrednicima", rekla je i dodala da je 61.000 poljoprivrednika uzelo svoj ID broj.

Srbija je, prema njenim rečima, apsolutno bezbedna kad su u pitanju rezerve hrane. "Svih osnovnih životnih namirnica ima dovoljno", izjavila je ministarka za TV Prva.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.