Danas isplata subvencija za mleko; "Nismo u mogućnosti da zabranimo uvoz" VIDEO

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je na TV Prva da ne vidi razlog za proteste proizvođača mleka.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2023.

14:03

Danas isplata subvencija za mleko;
Lihodeev

"Naša država je orijentisana prema EU i nismo u mogućnosti da zabranimo uvoz. Možemo da kontrolišemo uvoz i to radimo", kazala je ministarka.

Tanaskovićeva kaže da je vodila razgovore sa proizvođačima mleka. "Ako bismo išli na povećanje državne premije sa 10 na 20 dinara, to će državu koštati oko osam milijardi dinara", rekla je, i dodala da bi mlekare mogle da spuste otkupnu cenu za taj deo subvencije.

Tanaskovićeva kaže da moramo da štitimo domaćeg proizvođača. "Trenutno je situacija takva da cena mleka u Evropi pada, a moja molba je da podnesu teret i da vidimo šta će biti u prva tri meseca, pa da onda pričamo", kazala je ministarka.

Ona je istakla da danas kreću isplate subvencija svim mlekarama za mleko za četvrti kvartal.

Proizvođačima suncokreta podsticaji su isplaćen u petak, kazala je ministarka. Bespovratno je podeljeno 1.000 tona merkantilnog kukuruza iz Republičkih robnih rezervi.

Kaže da su dva najvažnija projekta eAgrar i promena načina finansiranja. "Nema straha kod naših poljoprivrednih proizvođača kad pričamo o javnom pozivu. On služi samo tome da bi administracija brže isplaćivala subvencije poljoprivrednicima", rekla je i dodala da je 61.000 poljoprivrednika uzelo svoj ID broj.

Srbija je, prema njenim rečima, apsolutno bezbedna kad su u pitanju rezerve hrane. "Svih osnovnih životnih namirnica ima dovoljno", izjavila je ministarka za TV Prva.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: