Vesti -

Bolje biti činovnik nego biznismen

Beograd -- Većina mladih u Srbiji pre bi se odlučili za rad u državnoj službi i platu od 20.000 dinara nego što bi se upustili u preduzetništvo.

Izvor: 24sata.rs
Podeli

Ovo su pokazali rezultati istraživanja Građanskih inicijativa koje je sprovedeno u 16 gradova sa oko 1.200 mladih ljudi između 15 i 30 godina.

Ipak, primeri uspešnih mladih preduzetnika pokazuju da i dalje ima onih koji sa entuzijazmom kroje svoju budućnost. Petar Bugarski je osnivač kompanije „Fud&Soul”, koja se bavi gajenjem i distribucijom začinskog bilja i salata i projektovanjem objekata za plasteničku proizvodnju.

„Niko ne zna u čemu je dobar dok to ne pokuša. Neće svako uspeti, ali kako je danas teško pronaći posao, moramo da se potrudimo da ga stvorimo. Potrebno je odricanje, ali ako uspete da se nametnete tržištu, uspeli ste” , priča Bugarski.

Najviše potencijalnih preduzetnika ima u Beogradu (53 odsto), a najmanje u Vojvodini, gde čak 76 odsto ne želi da pokreće privatan biznis.

Mladi smatraju da preduzetnici ne zarađuju dovoljno u odnosu na uloženi rad, vreme i rizik koji preuzimaju. Skoro polovina mladih smatra da je preduzetnička zarada mala i tek trećina mladih bi napustila siguran, a lošije plaćen posao kada bi im se ukazala prilika da započnu sopstveni biznis.

Žene u znatno većem procentu prednost daju sigurnom zaposlenju. Ipak, mnogi veruju da je ambijent za preduzetništvo negativan. Da su mladi nedovoljno informisani o ceni pokretanja biznisa, pokazuje i podatak da 74 odsto njih misli da je otvaranje firme skupo i komplikovano, objašnjavaju u “Građanskim inicijativama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.