Vesti -

BG dobija novu luku, šta nam Kinezi planiraju FOTO

Beograd -- U saradnji s kineskim partnerima priprema se još jedan važan razvojni projekat, a reč je o novoj strateškoj luci na Dunavu u Beogradu

Izvor: Beobuild
Podeli
(Foto: Beobuild)
(Foto: Beobuild)

Tokom nedavne posete kineskog predsednika Si Đipinga strateška saradnja između Srbije i Kine produbljena je novim ugovorima i velikim projektima.

Razvoj bilateralnih ekonomskih odnosa proširen je na veliki broj oblasti od novih auto-puteva i pruga, do velikih energetskih, industrijskih i logističkih investicija. Kao proizvod ove saradnje u Beogradu je realizovana gradnja Severne tangente, a za nekoliko meseci počinje i izgradnja auto-puta Beograd-Obrenovac. U saradnji sa kineskim partnerima priprema se još jedan važan razvojni projekat, a reč je o novoj strateškoj luci na Dunavu u Beogradu.

Nedavno je dostavljena studija izvodljivosti, čime su ispunjeni uslovi za izradu prostornog plana područja posebne namene. Rani javni uvid u plan nove luke održava se od 29. jula do 12. avgusta u prostorijama Gradske uprave Beograda.

(Foto: Beobuild)
(Foto: Beobuild)

Radi se o objektu koji se planira na levoj obali Dunava, uzvodno od novoizgrađenog Pupinovog mosta, a koji svojim dimenzijama najavljuje veliku ekspanziju rečnog transporta i logističkih usluga. Prema izloženim parametrima, površina područja posebne namene iznosiće impresivnih 873 hektara, od čega će lučko područje i privredna zona zauzimati ukupno 562 hektara. Poređenja radi, današnja “Luka Beograd” prostire se na oko 90 hektara, što samo pokazuje razmere ovog ogromnog projekta i njegov potencijalni značaj za grad i državu.

Foto: Beobuild
Foto: Beobuild

Na ovom ogromnom prostoru planirana je izgradnja 1.350.000 kvadrata raznih skladišno-uslužnih kapaciteta, kao i 870.000 kvadrata saobraćajnih površina. Ova luka biće čvoriste od međunarodnog značaja i omogućavaće punu multimodalnost robnog transporta sa direknim železničkim i putnim vezama. Za ove potrebe biće izgrađena posebna saobraćajnica za vezu sa Severnom tangentom, kao i nova železnička veza preko postojećeg industrijskog koloseka koji se kod Ovče odvaja sa pravca Beograd-Pančevo, piše portal Beobuild.

Portal navodi i da nasuprot svih ekonomskih koristi stoji veliki broj ograničenja, a glavni problem predstavlja ogromna ekološka žrtva ove obimne urbanizacije.

Planirana luka nalazi se na levoj obali Dunava, na prostoru koji je deo ekološke mreže od međunarodnog značaja. Prostor je plavna zona Dunava sa aluvijalnim staništima, rukavcima i mrtvajama koje su dom za stotine autohtonih biljnih vrsta, raznih sisara, ptica i insekata. Kao takav, ovaj prostor štite međunarodne konvencije i domaća legislativa, iako je predlog žastite uklonjen iz skupštinske procedure 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.