Biz - B92.net

74% građana ima platne kartice, kako ih koristimo?

Beograd -- U Srbiji 74% građana ima platne kartice, a njih 64 odsto najčešće koriste kartice pri kupovini hrane u marketima, 29 odsto za kupovinu odeće, 20 odsto za goriva

Izvor: B92, Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

To je saopštila kompanija Masterkard koja je sprovela istraživanje.

"Najveći broj ispitanika koristi platne kartice, a kreditne kartice osam odsto anketiranih", rekla je na konferenciji za novinare direktorka prodaje Masterkarda za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Jelena Ristić.

Dodala je da kreditnu karticu koristi za kovinu hrane 46 odsto vlasnika tih kartica, 28 odsto za kupovinu odeće i 18 odsto za kupovinu goriva. Ona je navela da kreditnu karticu ima 21 odsto građana u Srbiji starosti od 35 do 44 godine, a koji su u radnom odnosu.

Prema rečima Jelene Ristić, istraživanje je pokazalo da vlasnici platnih kartica sve manje koriste bankomate, što pokazuje da se kartice sve više upotrebljavaju za plaćanje a ne samo za podizanje novca.

"Iznose preko 1.500 dinara građani češće plaćaju platnim karticama nego gotovinom i time je za jedan odsto plaćanje karticom u prednosti u odnosu na plaćanje kešom, a 43 odsto je kartica u prednosti u odnosu na čekove", rekla je Ristić.

Predstavnici Masterkarda su ukazali da se korisnici platnih kartica žale što ne mogu na pojedinim mestima, kao što su državne institucije, da plaćaju karticom i 34 odsto njih se izjasnilo da žele da se taj problem reši, a zainteresovani su i da se omogući korišćenje kartica na pijacama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.