Srbija polako postaje lider na još jednom polju: Vrednost izvoza će premašiti 100 miliona evra?

Srbija polako postaje lider kada je reč o izvozu hrane za pse i mačke.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 04.12.2021.

14:00

Srbija polako postaje lider na još jednom polju: Vrednost izvoza će premašiti 100 miliona evra?
Foto: 279photo Studio/Shutterstock

Samo od početka ove godine, prodaja u inostranstvo povećana je za oko 53,2 odsto, u odnosu na 2020. Očekuje se da će vrednost izvoza premašiti 100 miliona evra. Kada je reč o uvozu, on je za 46 procenata veći nego lane.

Hranu za pse i mačke izvozimo u 44 zemlje, od čega najviše na tržište EU i regiona. U prvih devet meseci prodavali smo ovu robu u Rusiju, Italiju, Tursku, Grčku, Indiju, SAD, Francusku, Izrael, Nemačku, u čitav region, Kanadu, Brazil, Ujedinjeno Kraljevstvo, Tanzaniju, Barbados, Japan, Albaniju, Gruziju, Moldaviju...

"Naša zemlja je prepoznatljiva kao dobar proizvođač i to je jedan od glavnih razloga što ove robe ima po čitavom svetu", ispričao je za Novosti Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočnih proizvoda u Privrednoj komori Srbije. "Izvozimo gotovu hranu i granule, ali negde idu i poluproizvodi, pa se dalje obrađuju, kao u Češkoj. Usklađeni su sertifikati, dobri su proizvođači i to je pozitivan primer kako može dobro da se radi."

Srpski izvoz "nosi" 250 firmi

Prema rečima Budimovića, najviše izvozimo u EU i države u regionu. Ova vrsta hrane sve više zauzima prostora i značaja u privredi i ekonomiji. Broj kućnih ljubimaca u svetu je sve veći, gotovo da nema kuće u kojoj neko nema psa ili mačku. Prave se i veganski obroci za pse i mačke.

"Hrana se pravi od druge kategorije klaničnog otpada, jer su životinje mesojedi", govori Budimović. "Ona se posebno priprema, steriliše i obrađuje, pa može sve da ide, bez obzira na to da li je od svinje ili ne. Ima tu i biljnih dodataka, soje, proteinskih hraniva."

Top-10: Ko su najveći ekonomski partneri Srbije?

Naša zemlja ima vrlo perspektivne i uspešne kompanije, smatra Budimović i dodaje da je ovaj posao sve unosniji iz godine u godinu. Imamo dobru tehnologiju i opremu. U Srbiji trenutno posluje osam kompanija, koje povećavaju kapacitete i proizvodnju kako bi uspele da zadovolje sve zahtevnije tržište. Naročito za onu robu koja ide u EU.

Srbija, osim hrane za pse i mačke, izvozi i stočnu hranu, razne smeše, mineralno-vitaminske ili biljne komponente, suncokretovu i sojinu sačmu. Sve su to smeše koje se pre hranjenja životinja mešaju sa kukuruzom, jer se on ne stavlja u njih. Ovu hranu za životinje izvezli smo u BiH, Veliku Britaniju, zemlje EU, Severnu Makedoniju, Kinu, Albaniju i u Peru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: