Uzbekistanac dostavlja hranu u Srbiji: "Neuporedivo je bolje nego u Dubaiju"

Dvadesetogodisnji Rustam Kodirov iz Uzbekistana već dva meseca živi i radi kao dostavljač hrane u Beogradu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2021.

12:33

Uzbekistanac dostavlja hranu u Srbiji:
Foto: Tricky_Shark/Shutterstock

Pre nego što je došao u našu zemlju, isti posao obavljao je u Dubaiju. Ipak, ovde, osim što se, kako kaže, bolje oseća, ima plaćen i stan i avionsku kartu. Tako ispada da u Srbiji zarađuje više nego u prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U Srbiju je došao zajedno sa dvadesetak radnika koje je Agencija za zapošljavanje dovela u jednu od vodećih službi za dostavu hrane u Beogradu.

Kako ističe za Kurir TV, mogućnosti koje su ovde dobili mnogo su veće.

"Ako uporedim ovaj posao sa prethodnim u Dubaiju, uslovi su neuporedivo bolji. Plata je viša, sve je organizovano, uključujući i smeštaj", kaže Rustim.

Dodaje da su veoma zadovoljni, iako se pojedini građani koji poručuju hranu onlajn još uvek nisu navikli na njih.

"Nisu svi ljudi isti, dešavaju se različite situacije. Međutim, kada im objasnimo da mi nismo migranti i da smo ovde došli iz Uzbekistana da radimo, budu srdačniji prema nama", objašnjava mladi Uzbekistanac.

Njegov kolega i sunarodnik Jahongir Sodik oduševljen je ljudima u Srbiji, ali i jezikom. "Učim srpski, znam neke reči", pohvalio se Sodik.

Stefan Šurlan, osnivač službe za dostavu u Srbiji kaže da je evidentno da Srbiji nedostaje radne snage, kao što je slučaj i u ostalim zemljama u okruženju.

Kako navodi, to se posebno oseti u ugostiteljstvu, građevini i u jednom od najpopularnijih poslova - dostavi hrane. Ističe da je odlučio da bi bilo interesantno dovesti ih u Srbiju za polje dostave jer je to deficitarno kod nas.

"Tržište umesto dva čoveka koja bi nam se javilo na oglas, zahteva 300 do 400 dostavljača u Beogradu i to ne možemo da zadovoljimo domaćom radnom snagom. Platili smo im avio karte od Uzbekistana do Srbije, nabavli radne dozvole, platili smo prijavu i radimo potpuno legalno", kazao je Šurlan.

Napomenuo je da postoje i desničari koji negativno gledaju na ovu pojavu, pa se dešavalo da momci iz Uzbekistana budu i napadnuti jer ih zamenjuju sa migrantima, preneo je Kurir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

21 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: