Jedna od najvrednijih novčanica na svetu: Da li je 500 evra i dalje u opticaju? VIDEO

Beograd -- Jedna od najvrednijih novčanica u svetu u vrednosti od 500 evra, ukinuta je u januaru 2019. godine u evrozoni.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Međutim, šta sada da rade oni koji u svojim slamaricama čuvaju ljubičastu novčanicu?

Kada je reč o štampanju novca, postoje dve serije novčanica. Serija A koje je štampana 2002. godine, i B koja se štampala kasnije. Osnova razlika je u primerku od 500 evra koje su štampane u seriji A i koje predstavljaju opasnost, a koje više neće biti deo serije B.

Direktor u Sektoru za poslove sa gotovinom Narodne Banke Srbije Miroslav Jeremić rekao je da je razlog zašto je Evropska centralna banka donela takvu odluku činjenica da je u prethodnom periodu korišćena za nedozvoljenje transakcije kao što je trgovina oružjem, crno tržište .

"Međutim, ova stara novčanica od 500 evra ostaje u opticaju i zakonito je sredstvo plaćanja".

To znači da ljubičasta novčanica zadržava svoju vrednost i validnost. Ona će da postoji dok kvalitet papira i rukovanje njom može da podnese.

Menadžerka Panter menjačnice Jelena Cmiljanović kaže da je kod njih bila velika potražnja za tom novčanicom. "Međutm, kako se pojavila vest o eventualnom povlačenju ove novčanice, ljudi su počeli da izbegavaju da je uzimaju. Međutim, sada se sve vratilo na staro".

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu