"Apsolutni prioritet ulaganje u izgradnju putne i železničke infrastrukture"

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa predsednikom Fiskalnog saveta Pavlom Petrovićem.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Ministar je sa Petrovićem razgovarao o rezultatima u tekućoj 2020. godini, kao i o budžetu za 2021. godinu, a uoči naredne misije Međunarodnog monetarnog fonda, koja počinje 5. oktobra 2020. godine.

Kada je reč o rezultatima u 2020. godini, prema trenutno raspoloživim podacima, oni su bolji od planiranih, te se očekuje da Srbija ovu godinu završi sa privrednim rastom koji će biti između -1% i 0%. Predstavnici Fiskalnog saveta su istakli da u projekcijama rasta za narednu godinu treba održati konzervativni pristup, kao i da prihvataju da penzije rastu u skladu sa "švajcarskom formulom", a plate u skladu sa inflacijom.

Sagovornici su se saglasili da treba da postoji određena fleksibilnost u budžetu za narednu godinu, s obzirom na neizvesnosti zbog pandemije koronavirusa. Rekli sui da i dalje treba nastaviti sa javnim investicijama, a ministar Mali je istakao da je apsolutni prioritet Vlade RS dalje ulaganje u izgradnju putne i železničke infrastrukture. Kako je rekao, to će dodatno uticati na brži privredni rast. Takođe, ministar je istakao da će se i naredne godine javni dug držati pod kontrolom, kao i deficit.

Ministar Siniša Mali je rekao da će se i ove godine poštovati kalendar kada je u pitanju usvajanje godišnjeg budžeta, te da očekuje da će biti usvojen u Narodnoj skupštini do 1. decembra.

strana 1 od 162 idi na stranu