Država će pomoći Er Srbiji: "Možda otkupimo deonice od Etihada"

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je za TV Prvu da je Aerodrom Nikola Tesla, kao i sama Er Srbija, od velikog značaja za našu zemlju.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2020.

11:35

Država će pomoći Er Srbiji:
Foto: Depositphotos, todordinchev

Što se tiče avio-saobraćaja, ministarka je naglasila da naš Aerodrom Nikola Tesla nije ni u jednom trenutku bio zatvoren, te da su oni vraćali naše građane ili pomagali stranim da odu u svoje države, kao i da je 2.500 tona humanitarne pomoći Er Srbijom došlo na naš aerodrom.

"Mi smo spremni kao Er Srbija i Aerodrom Nikola Tesla i kao Aerodrom Niš da počnemo naše letove, ali ne možemo ih početi dok se ne budemo potpuno dogovorili sa Evropom. Dakle, neka preporuka Evrope jeste da se između 15. i 18. juna razgovara o redovnim linijama. Trenutno ne postoji nijedna redovna linija u Evropi. Kako se budemo zajednički dogovarali, tako ćemo i otvarati redovne linije", rekla je ministarka.

Ministarka je rekla da postoje procene za neke glavne destinacije u Evropi, kao što su Francuska, Austrija, Velika Britanija, ali da ostaje dogovor vazduhoplovnih vlasti, ne samo naših nego i evropskih.

"Ono što je važno je da smo mi spremni. Kad kažem spremni mislim na to da su avioni spremni, kao i posada. Sve što treba jedan aerodrom da ima je spremno", naglasila je ministarka.

Što se tiče prodaje karata, ministarka Mihajlović kaže da se to još ne obavlja, ali da postoje neke lou-kost kompanije koje prodaju karte, što je jako rizično, jer ne postoji odobrenje nijedne zemlje da se te karte prodaju. Ona takođe upozorava građane da ne kupuju te karte, jer nije sigurno da će moći da ih iskoriste.

"Ono što je sigurno, u vezi sa bezbednošću, toga će naravno biti. To znači da morate da imate test na koronu koji star 72 sata, da kada sletite na naš aerodrom a dolazite iz neke druge zemlje svakako imate jedno vreme izolaciju. To su preporuke epidemiologa", naglašava Mihajlovićeva.

Na pitanje kako će država da pomogne Er Srbiji, koja ima ogromne gubitke, ministarka je rekla da je ceo saobraćaj u ozbiljnim problemima.

"Sada se to meri već preko 150 miliona evra. ako govorimo o drumskom, putničkom saobraćaju. On polako počinje od ponedeljka, ali kakva će biti potražnja, to je ozbiljno pitanje. Naravno, avio-saobraćaj jeste posebno pogođen. Videćemo da li će biti nabavki nekih dodatnih aviona, da razgovaramo da li da otkupimo možda i naš deo deonica od Etihada. Ima nekoliko mogućnosti. Sada se pokazalo koliko je značajno da imamo nacionalnu avio-kompaniju. Er Srbija je sada uradila jako važan posao, sada je red da država njoj omogući uslove da ona može da nastavi komercijalno da radi. Er Srbija je u prethodnih nekoliko godina povećala svoj broj destinacija za preko 40, povećala prihode", navela je ministarka.

Što se tiče minusa Er Srbije, ministarka kaže da je on za sada oko 30 miliona evra, a da procene kažu da će do kraja godine sigurno biti bar još toliko. Kaže i da Er Srbija nije jedina kompanija koja ima probleme, jer su u Evropi procene da će avio-saobraćaj pretrpeti štetu od 150 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: