Srbija zabranjuje plastične tanjire, kašike, slamčice?

Beograd -- Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je da se vode pregovori o izbacivanju iz upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu.

Izvor: eKapija
Podeli
Foto: Depositphotos,ungorf
Foto: Depositphotos,ungorf

Goran Trivan je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se planira ukidanje jednokratne plastike i da će se ove godine pristupiti merama koje se toga tiču.

Takođe, kako je dodao, priprema se depozitni sistem kada je u pitanju plastika i sve ostalo što je reciklabilni ambalažni otpad te vrste, odnosno povraćaj kaucije za plastične i staklene flaše, limenke, prenosi eKapija.

"Pregovaramo i razgovaramo sa entitetima koji su zainteresovani za tu priču", naveo je ministar. EU je prošle godine zabranila plastične predmete za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće.

Govoreći o merama protiv zagađenja, Trivan je naveo da je Vladina radna grupa za zaštitu vazduha identifikovala individualna ložišta i automobile, ali i elektroenergetske kapacitete kao glavne uzroke zagađenja, pa želi da Srbijagas i toplane omoguće građanima jeftinije priključivanje na centralno grejanje.

strana 1 od 152 idi na stranu