Počela rekonstrukcija pruge Markovac–Resavica

Beograd -- Infrastruktura železnice Srbije počela je danas rekonstrukciju regionalne pruge Markovac–Resavica, čija dužina iznosi 53 kilometra.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Planirano je da radovi na rekonstrukciji pruge Markovac–Resavica budu završeni do kraja 2019. godine, saopšteno je iz tog preduzeća.

Radovi su jutros počeli između železničkih stanica Svilajnac i Despotovac.

Ukupna vrednost rekonstrukcije pruge Markovac–Resavica iznosi oko 2,3 milijarde dinara, a radovi će se odvijati tokom dana, dok će noću biti organizovan saobraćaj teretnih železničkih kompozicija.

Tom prugom saobraćaju samo teretni vozovi, dok je putnički železnički saobraćaj na ovoj deonici obustavljen još 1998. godine.

Između Markovca i Resavice trenutno prosečno mesečno saobraća 120 teretnih železničkih kompozicija.

Ta pruga je izgrađena pre 85 godina i od tada nije rekonstruisana. Zbog toga je brzina vozova ograničena na 10 do 30 kilometara na sat. Zbog lošeg stanja železničke infrastrukture samo prošle godine na ovoj pruzi dogodilo se sedam iskliznuća teretnih vagona.

Posle rekonstrukcije pruge, njena nosivost biće povećana sa 16 na 20 tona po osovini, što će omogućiti saobraćaj dužih i težih teretnih železničkih kompozicija.

Brzina teretnih vozova nakon rekonstrukcije pruge biće povećana na 65 kilometara na sat.

Srbija

Dinar čvrst, kurs isti

Beograd -- Dinar će prema evru sutra vredeti približno isto kao u petak, i zvanični srednji kurs iznosiće 118,0719 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Srbija nedelja 21.04. 12:42 Komentara: 0
strana 1 od 232 idi na stranu