Zabranili čamce na Uvcu, o predlogu nikog nisu obavestili

Na javnoj raspravi koju je organizovao "Rezervat Uvac" iz Nove Varoši prošle nedelje raspravljalo se o predlogu zabrane upotrebe čamaca na Radoinjskom jezeru.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2018.

16:54

Zabranili čamce na Uvcu, o predlogu nikog nisu obavestili
Foto: B92

Održivi razvoj turzima je bila tema u okviru koje je predloženo da se redukuje broj čamaca na Uvačkom jezeru od 1. maja do 1. septembra. A da se uvede totalna zabrana upotrebe čamaca na Radoinjskom jezeru.

Međutim, zbog odluke negoduju meštani i članovi Udruženja Ljubitelji Radoinjskog jezera jer, kako navode, o raspravi ih niko nije obavestio iako posluju samostalno nekoliko godina i brinu o jezeru. Takođe, raspravi o ovako važnoj temi nisu prisustvovali predstavnici resornih ministarstava.

Navode da se tema kosi sa planom razvoja turizma s obzirom na dužinu trajanja zabrane u jeku turističke sezone i što se selektivno rešavaju problemi. Pitaju zašto totalna zabrana.

"Od čega će ljudi da žive? Ok motora, ali zašto svih čamaca? Tema je održivi rast turizma, a taj razvoj se sprečava. Gde su dokazi o zagađenju kada se zna da je na Radoinjskom jezeru voda prve kategorije. Takođe, problem nisu ni beloglavi supovi, kako se često navodi, jer njima turisti ne smetaju. Naprotiv, kolonija je u porastu, ima sve više gnezda a sve manje stanovnika“, navode.

Dodaju da dosta porodica živi od prevoza turista čamcima i ističu da je samo prošle godine od ulaznica na jezero inkesirano 9 miliona dinara prihoda.

U Udruženju navode da nisu protiv promena i uređenja, i da su i sami poštovali odluku o zabrani čamaca u vreme kada se mladi beloglavog supa legu. Problem je, kažu, što se u akcenat stavlja samo na jedno jezero, a preskaču se ozbiljniji problemi na ostala dva u toj opštini.

"Uvek smo bili spremni za saradnju, a sada nas niko ništa nije pitao. Ne uključuje se lokalno stanovništavo u rešavanje važnih pitnja“, kažu i dodaju da nemaju podršku lokalne samuprave ni turističke organizacije koja, navode, ne vrši promociju ni edukaciju stanovništva.

"Nema projekata, ruše se lokalne inicijative, a dobijaju novac od države na osnovu jezera“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: