BG: Sređuje se prolaz, nestaju kiosci i ograde

Beograd -- Direkcija za građevinsko zemljište razmatra ponudu za rekonstrukciju prolaza kod Doma sindikata.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Fontana sa skulpturom "Devojka sa školjkom" rekonstruisana je 2011. godine, pa ona neće biti obuhvaćena ovim projektom. Od projektantske kuće se očekuje da Čavketov prolaz uradi kao integrisanu ulicu, sa zelenom površinom, povezivanjem sa Trgom Nikole Pašića, Bezistanom i Nušićevom ulicom.

Početkom maja će se znati da li ispunjavaju uslove da urade posao vredan 2,5 miliona, pišu Večernje novosti.

Ime firme koja će raditi projekat za rekonstrukciju Bezistana još nije poznato. Na ponovljeni tender za izradu projekta za rekonstrukciju prolaza koji spaja Trg Nikole Pašića i Terazije pristigla je samo jedna ponuda, i to projektantske kuće iz Novog Sada.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda još razmatra valjanost dokumentacije, a početkom maja biće poznato da li će jedini zainteresovani ponuđač dobiti posao.

Posle neuspešne prošlogodišnje javne nabavke, kada nije bilo zainteresovanih, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, u martu ove godine, ponovila je konkurs. Prema rečima nadležnih iz Direkcije, iako je bilo očekivano da se za posao zainteresuju i firme iz Beograda, na konkurs se javio samo jedan ponuđač. Nakon što Komisija za javne nabavke razmotri dokumentaciju biće poznato da li ova firma ispunjava uslove i da li će sa njom biti sklopljen posao procenjen na 2,5 miliona dinara.

“Ukoliko komisija za javnu nabavku utvrdi da su Novosađani ispunili sve tenderske uslove, njima će biti dodeljena izrada idejnog rešenja”, rečeno je iz Direkcije za građevinsko zemljište.

“Takođe, njima će biti povereno i idejno rešenje za povezivanje sa Čavketovim pasažem i idejni projekat za rekonstrukciju Bezistana, sa procenom investicione vrednosti projektovanih radova, radi izrade studije opravdanosti”, dodaju oni.

Kako navode iz Direkcije, projekti treba da budu usklađeni sa idejnim rešenjem dobijenim 2015. godine na konkursu za uređenje tri centralna gradska trga.

“Projektom je obuhvaćen pešački prolaz Bezistan, uključujući i Čavketov prolaz, sve zajedno ukupne površine oko 13.000 kvadrata”, kažu u Direkciji.

“Predviđena je i rekonstrukcija pešačkog prolaza, tako što će se ukloniti prepreke, žardinjere, kiosci i ogradice. Prostor će biti popločan kamenom sa formiranim slogom i opremljen urbanim mobilijarom, rasvetom i zelenilom prema najvišim estetskim standardima”, dodaju.

strana 1 od 274 idi na stranu