Sutra preporuka NBS za švajcarce

Narodna banka Srbije će sutra objaviti preporuku poslovnim bankama za rešenje problema pri otplati stambenih kredita u švajcarskim francima, kaže guvernerka.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 30.05.2013.

16:06

Default images

Jorgovanka Tabaković otkriva da je reč o preporuci poslovnim bankama ,a ne administrativnoj naredbi. Preciznije, radi se o "preporuci bankama za predupređenje rasta problematičnih kredita".

Ona je novinarima, nakon sastanka sa članovima Američke privredne komore u Srbiji, kazala da NBS kroz tu preporuku želi da poslovne banke "izađu u susret problemu" i preduprede rast problematičnih kredita.

Tabaković je rekla da se time NBS stara o stabilnosti bankarskog sistema i o mogućnosti da građani otplaćuju te kredite.

Kako je istakla, izabrana je preporuka, a ne administrativna naredba, da bi se proverili autoritet i sposobnost NBS da stvari drži pod kontrolom.

Tabaković je rekla da očekuje da će preporuka biti sprovedena.

Guverner NBS je pohvalila banke koje su pružile punu podršku NBS i u roku od jednog dana dostavile sve podatke o problematičnim kreditima u švajcarskim francima.

"U pripremi preporuke smo želeli da budemo oni koji misle o svima, i međuzavisnosti građana, banaka, privrede i NBS", dodala je ona.

Član Izvršnog odbora Rajfajzen banke u Srbiji, i potpredsednik Američke privredne komore Zoran Petrović kazao je da krediti u švajcarskim francima u Srbiji iznose između 800 i 900 miliona evra.

On je kazao da krediti u švajcarskim francima nisu sistemski problem, ali jesu problem za građane.

Petrović je istakao da banke već daju olakšice za otplatu kredita u švajcarskim francima i da će pažljiovo razmotriti preporuke NBS.

Govoreći o ciljevima Narodne banke Srbije, guvernerka kaže da je finansijska stabilnost i odgovorna monetarna politika ostaju glavni ciljevi Narodna banke Srbije. Za njihovo ostvarenje potrebne je odgovorna monetarna politika koja će držati infalciju pod kontrolom.

"Mi nećemo biti zadovoljni dok se inflacija ne stabilizuje u okviru dozvoljenog cilja, i učinićemo sve da inflacija ostane iza nas i da bude ružno i upozoravajuće sečanje", kaže ona.

Prema njenim očekivanjima inflacija će se u oktobru vratiti u ciljane okvire 4 plus/minus 1, 5 odsto, istakavši da je NBS još uvek oprezna prilikom relaksiranja monetarne politike imajući u vidu postojeće rizike. Narodna banka Srbije procenjuje da će manjak u budžetu Srbije do kraja godine biti između 4,5 i pet procenata bruto domaćeg proizvoda,rekla je ona.

"Svaki deficit preko tri odsto je veliko upozorenje. NBS ne želi da deluje panično već govorimo o neophodnosti sprovođenja sistemskih reformi i ušteda", rekla je guvrener.

Već u prva tri meseca bilo je vidljivo da je teško ostvarljiv planirani deficit od 3,6 odsto BDP- a, rekla je ona.

Guvernerka je rekla da su procene NBS realne i konzervativne, i da uključuju vladine predložene mere fiskalne konsolidacije.

Ona je dodala i da NBS u potpunosti podržava postizanje aranžmana sa MMF - om.

Po njenoj tvrdnji, finansijski sektor vrlo stabilan i pored visokog učešća nenaplativih zajmova.

Guverner je najavila i izmene Zakona o osiguranju i da će NBS nastojati da zajedno sa učesnicima na tržištu dođe do što boljeg nacrta tog pravnog akta koji će uputiti skupštini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: